News55

Viktigt att bearbeta sorg

Viktigt att bearbeta sorg
Viktigt att bearbeta sorg (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 03 maj 2024

Det är en fruktansvärd sorg när man bara är 16 år gammal och ens mamma dör. Så var det för Julia som plötsligt fick ta över den stöttande mammarollen när hennes egen mamma dog.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blev en lång och svår period för Julia som gick första året på gymnasiet när hennes mor plötsligt insjuknade och gick bort. Tidningen Allas berättar.

Det var helt oväntat och det innebar att allt som känts tryggt och naturligt plötsligt rycktes bort i en familj där mamman varit den varma och hjälpande handen som stöttat alla och hållit ihop familjen – den centrala punkten.

Fick axla familjens sorger

Istället för att ha en stöttande förälder, tvingades Julia lyssna på sin pappa kväll efter kväll när han kom hem från jobbet och pratade om sin sorg och sina minnen utan att fråga hur hon mådde.

Det blev en ritual som Julia till slut inte orkade med och flydde in på sitt rum med läxor som ursäkt.

Att inte få chansen till att sörja själv blev en stor tyngd som hon bar inom sig i tysthet. 

Julia orkade inte kasta sig in i konflikter med sin pappa – hon hade ju fullt upp med att trösta lillebrodern som tog mammans död väldigt hårt. Pappan orkade inte med annat än sin egen sorg.

ANNONS

Fick allas allas sorger

ANNONS

Den obearbetade sorgen som Julia burit inom sig hann ikapp henne senare i livet. Då orkade hon inte längre hålla upp skenet av att allt var bra. 

Det drabbade henne när hon var i 20-årsåldern och bodde i studentkorridor – fyra år efter mammans bortgång.

Det påverkade hennes liv på alla sätt: sociala relationer som hon inte orkade med och studier som hon hoppade av, även allt annat. 

Framför allt påverkade den inkapslade sorgen hennes psykiska mående. Där och då i livet  orkade hon inte mer.

Vägen tillbaka

Kontakten med en psykolog och mötet med en grupp andra som på liknande sätt mist en förälder i unga år förändrade mycket. Julia fick så småningom vänner från gruppen, vilket varit bra.

Den stora vändningen kom när hon insåg att det faktiskt var synd om henne också och att hon hade rätt till sina känslor.

Med den insikten tillät hon sig slutligen att sörja sin mamma.

ANNONS

En tillgång att orka sörja 

Skribenten Ans Martinez har skrivit en artikel om sin fars alldeles för tidiga bortgång och hur mycket en nära familjemedlems död kan påverka – kanske livet ut.

Det är viktigt att inse betydelsen av att sörja, oavsett tiden som går. Sorgen är en bearbetningsprocess och ett läkande som har stor betydelse för hur man mår senare i livet.

Det är en styrka att orka plocka fram sorgen och de minnen man har efter en person som gått bort. Ett sätt att bearbeta känslor och samtidigt styrka sitt inre.

Läs även:

I glädjens tid blir sorgen efter pappa extra stor

SAS-Janne om sin sorg efter barnbarnet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS