News55

Årets midsommarhit: rabarbersill (och några till)!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 24 juni 2021Publicerad: 24 juni 2021

Rabarbern växer så det knakar. Så det blev rabarbersill till midsommar. Alldeles utrmärkt gott!

ANNONS

Mest läst i kategorin

Försöker hitta nån ny sillsort till verje storhelg. Förrförra julens tryffelsill blev en härlig hit. I år får jag nog säga att rabarbersillen är en verkligt trevlig nyhet. Vill du testa så gör så här:

Öppna en förpackning femminuterssill. Vattna ur den 15 minuter för att tona ner den skarpa smaken (gäller övriga recept när nedan också) och ta bort lite av smaken av konserveringsmedel.

Koka upp 2 dl finhackad rabarber med ½ dl vatten, 1 msk ättika och 2 rågade msk socker. Ta undan några bitar rabarber medan de fortfarande är fasta i konsistensen (tar bara en minut). Låt svalna. Mixa grovt. Droppa i lite citron. Justera ev. med lite mer socker och ytterligare några droppar ättika. Häll den kalla röran över sillbitarna och ställ svalt i några timmar eller gärna ett dygn.

Lite överkurs: före kan man hälla 1 msk rabarberlikör över sillen.

Några andra förslag till goda midsommarsillar:

Västerbottenssill: Den blir jättegod! Riv 1 dl västerbottensost grovt och blanda med 1 msk majonnäs och 1 msk crème fraiche. Rör ner lite grovmald svartpeppar. Blanda med den avtorkade och lätt urvattnade färdigsillen.

Vitlökssill: Ett svårslaget paradnummer – och enkelt! Rör ihop 1 msk majonnäs och 1 msk crème fraiche och 2 pressade vitlöksklyftor. Tillsätt några droppar pressad citron eller lime och 1 msk flytande honung. Blanda ner sillen. Låt stå några timmar. Garnera gärna med dill och/eller gräslök.

Currysill: Fräs 1 msk smör med 1 tsk curry. Låt svalna och blanda med 2 msk majonnäs samt 1 msk bostongurka. Strö över 1 tsk currypulver. Vänd ner avrunna och halverade bitar från en burk majtsessill. Har du äkta dansk remoulad på platsflaska så vänd ner 1 msk.

ANNONS

Bara fantastin sätter gränser för vilka goda sillar som vi kan pryda vårt midsommarbord med.

Skön helg!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS