Här är Sveriges mest annorlunda julbord. Förmodligen också det mest intima och ombonade, med sitt läge i ett litet trähus vid havet i bohuslänska Ljungskile.
Följ med till Sveriges mest unika julbord
Mest läst i kategorin
Och det unika här på Musselbaren är förstås maten: Hela julbordet handlar om musslor!
Musslor på ditt julbord?
Tranbärsmusslor, currymusslor med mango, pankopanerade inlagda musslor, senapsmusslor med whisky, musslor med lingon, portvinsmusslor och ett tiotal andra varianter.
För att ingen ska känna sig snuvad på julens obligatorier finns också några laxar, sillar, korvar och en skinka. Plus såklart ett ost- och dessertbord.
Senaste nytt
Allt utom julkskinka på ditt julbord
Och alla musslor visar sig bara vara förrätter. När man ätit sig igenom dem väntar valfri varmrätt. Som en brynt och nattbakad älgentrecôte. Eller – för den som inte fått nog av musslor – moules frites (vinkokta musslor med pommes frites) eller en fisk- och musselgryta med saffran. Jag tog grytan och var på gränsen till att känna mig som ett blötdjur själv…
Mannen bakom det unika julbordet är fiskaren och entreprenören Janne Bark, känd bl.a. från TV4:s Nyhetsmorgon, där han brukar laga musselmat med stjärnkocken Fredrik Eriksson.
Janne är den bohuslänska musslans stora ambassadör. Han tar alla tillfällen att sjunga musslans lov:
-Musslan är havets superhjälte, säger han. En fantastisk resurs som filtrerar och renar enorma mängder havsvatten. Ett kilo musslor filtrerar 6.000 liter vatten på ett dygn. Dessutom är musslan ett av de mest nyttiga proteinerna vi kan få i oss. Och varför ska vi köpa musslor från Asien och Sydamerika när vi har de bästa här utanför husknuten?
Den lilla träkåken i Ljungskile rymmer inte bara en unik liten krog utan också Sveriges minsta destilleri. Vi kryper in med Janne i Musselbarens källare och tränger in oss på 9 kvadratmeter bland flaskor och destillationsapparater.
Här gör han ovanliga produkter, t.ex. en ”sångsup” uppkallad efter artisten Tina Ahlin, BitterTina, och en annan som hennes kollega Louise Hoffsten har gett namn åt: Sweet Louise. Men också min favorit, ginet Fräkne Tång med inslag av två sorters tång från havet just utanför krogen, havssallad och sockertång. En sån svingar jag gärna, den finns i systemets beställningssortiment.
Gin, tång och solnedgång
Musslor på längden och tvären, gin med tång och solnedgång över havet – här är man så långt från standardjulborden man kan komma. Kul!