News55

Följ med till Sveriges mest unika julbord

Julbord
Alla julbord är inte likadanna. Foto: Ulf Elfving
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 19 dec. 2024Publicerad: 19 dec. 2024

Här är Sveriges mest annorlunda julbord. Förmodligen också det mest intima och ombonade, med sitt läge i ett litet trähus vid havet i bohuslänska Ljungskile.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Och det unika här på Musselbaren är förstås maten: Hela julbordet handlar om musslor!

Musslor på ditt julbord?

Tranbärsmusslor, currymusslor med mango, pankopanerade inlagda musslor, senapsmusslor med whisky, musslor med lingon, portvinsmusslor och ett tiotal andra varianter.

julbord
Julbordets huvudperson var musslorna. Foto: Ulf Elfving

För att ingen ska känna sig snuvad på julens obligatorier finns också några laxar, sillar, korvar och en skinka. Plus såklart ett ost- och dessertbord.

ANNONS

Allt utom julkskinka på ditt julbord

Och alla musslor visar sig bara vara förrätter. När man ätit sig igenom dem väntar valfri varmrätt. Som en brynt och nattbakad älgentrecôte. Eller – för den som inte fått nog av musslor – moules frites (vinkokta musslor med pommes frites) eller en fisk- och musselgryta med saffran. Jag tog grytan och var på gränsen till att känna mig som ett blötdjur själv…

julbord
Julbord med… mango och musslor! Foto: Ulf Elfving
ANNONS

Mannen bakom det unika julbordet är fiskaren och entreprenören Janne Bark, känd bl.a. från TV4:s Nyhetsmorgon, där han brukar laga musselmat med stjärnkocken Fredrik Eriksson.

Janne är den bohuslänska musslans stora ambassadör. Han tar alla tillfällen att sjunga musslans lov:

-Musslan är havets superhjälte, säger han. En fantastisk resurs som filtrerar och renar enorma mängder havsvatten. Ett kilo musslor filtrerar 6.000 liter vatten på ett dygn. Dessutom är musslan ett av de mest nyttiga proteinerna vi kan få i oss. Och varför ska vi köpa musslor från Asien och Sydamerika när vi har de bästa här utanför husknuten?

julbord
På julbordet får man gotta sig. Foto: Ulf Elfving

Den lilla träkåken i Ljungskile rymmer inte bara en unik liten krog utan också Sveriges minsta destilleri. Vi kryper in med Janne i Musselbarens källare  och tränger in oss på 9 kvadratmeter bland flaskor och destillationsapparater.

julöl
Drick med måtta i jul. Foto: Ulf Elfving.

Här gör han ovanliga produkter, t.ex. en ”sångsup” uppkallad efter artisten Tina Ahlin, BitterTina, och en annan som hennes kollega Louise Hoffsten har gett namn åt: Sweet Louise. Men också min favorit, ginet Fräkne Tång med inslag av två sorters tång från havet just utanför krogen, havssallad och sockertång. En sån svingar jag gärna, den finns i systemets beställningssortiment.

julöl
Bli inte allt för suddig i jul! Foto: Ulf Elfving
ANNONS

Gin, tång och solnedgång

Musslor på längden och tvären, gin med tång och solnedgång över havet  – här är man så långt från standardjulborden man kan komma. Kul!

julbord
Tranbärsmusslornas revansch. Foto: Ulf Elfving
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]