När jag var liten åt man bara glass på sommaren. Nu får vi glassälskare vårt lystmäte året runt, inte minst när det lackar mot jul. Men r-i-k-t-i-g glass är det lika ont om jämt.
Glass till jul? Gärna – men äkta
Mest läst i kategorin
Det är dags att påminna om att glass värd namnet bara innehåller fyra ingredienser:
- Grädde eller gräddmjölk
- Socker
- Ägg
- Smak – till exempel vanilj eller bär
Men vad hittar vi i dag i butikernas frysdiskar?
Jo, en sörja av konstigheter, som kallas glass, men som kan innehålla: guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, trikaliumcitrat, klorofyll-kopparkomplex, kurkumin, mono- och diglycerider av fettsyror, natriumkarboximetylcellulosa, karragenan och natriumalginat.
Vad allt det där betyder vet jag ju inte. Att det knappast kan kallas hälsokost låter väl rätt tydligt.
Ofarligt, men onödigt är det också att med speciella metoder och tillsatser arbeta in en massa luft i glassen, som många gör.
Mitt tips är därför att känna på förpackningen. Är den väldigt lätt betalar du dyrt för luften. Kolla också innehållsförteckningen. Den ska helst vara så kort som möjligt. Då är sannolikheten större att det är äkta glass.
Jag har jagat god och bra glass i många år och har just nu en favorit, som man ska vara lycklig om man hittar: Guteglass.
Den är bara gjord på de fyra originalråvarorna, som även är ekologiska. Dessutom är den god som tusan.
Själva säger gutarna att de står med ett ben i 1800-talet, eftersom de gör glass som man gjorde förr.
Deras populäraste smak är saffran och gotländsk honung, vilket låter som om det kunde vara jultomtens favorit, men jordgubbar och lime eller romrussin, granskott och passionsfrukt-mango-ananas är nog inte heller fel.
Guteglass är svår att få tag i om man inte bor på ön, särskilt den här årstiden, men den som söker ska – kanske – finna.
Jag brukar också leta efter den härliga Österhagenglassen från Hjo, som finns i utvalda butiker även i mellansverige, och som innehåller över 30 procent vispgrädde. Ekologisk förstås.
Det är även Olof Viktors glass från Skåne. Den tillverkas av konditorlegendaren Jan Hedh, vars nya bok ”Glass på riktigt” nyligen fick ett välförtjänt förstapris i tävlingen Årets måltidslitteratur. Stort grattis!
När jag skriver om glass brukar det komma trevliga kommentarer och tips om andra goda glassar, ofta från lokala tillverkare runtom i landet.
Det är roligt, och man får förstås tycka om vilken glass man vill. Men det här handlar alltså om riktig-glass – utan kemikalier eller andra onödiga tillsatser.
Äkta glass kommer absolut att stå på mitt julbord i år.