En ask Aladdin till jul? Glöm det. Den populära chokladens tillverkare Marabou hör till de företag i väst som genom att fortsätta sin verksamhet i Ryssland bidrar till Putins krigskassa.
Goda julchokladen gynnar Putin
Mest läst i kategorin
Att Marabou nu bojkottas av rader av svenska och internationella organisationer samt livsmedelsföretag är knappast en nyhet.
Och bojkotten växer.
I dag stöds den av SAS, SJ, Norwegian, Petter Stordalens hotellimperium Strawberry och Svenska fotbollslandslaget – bland många andra.
Det är Marabous ägare Mondelez som äger Marabou, en amerikansk multinationell livsmedelskoncern. Och hos dem verkar högste chefen Dirk Van de Put inte vara särskilt oroad över att företagets produkter bojkottas.
I Financial Times sade han så här tidigare i år:
“Investerarna bryr sig inte moraliskt. Och aktieägarna trycker inte på ett dugg.”
Arrogansen är nästan imponerande.
Annars har rader av företag trappat ner eller avvecklat sin verksamhet i och sina affärer med Ryssland. Vilket förstås inte är en helt problemfri process, det ska medges.
Men det går, och ukrainarna tackar för hjälpen. Den ukrainska, engelskspråkiga sajten leave-russia.com listar dag för dag företag som lämnar Ryssland och som är kvar. Det är intressant läsning, gå gärna in där.
En företrädare för Marabou menade tidigare i år att det kändes orättvist att just det företaget hamnat i skottgluggen: “Ska ni bojkotta oss så finns det många andra varumärken som ni också kunde peka finger åt.”
Javisst!
Det ukrainska folket behöver allt stöd det kan få. Och det är inte svårt att leta upp fler företag som man kan ta avstånd från, eftersom de står med fingrarna i den ryska syltburken.
Mondelez äger förutom Marabou bland annat följande storsäljande märken i Sverige: Philadelphiaost, Daim, O’boy, Japp, Toblerone, Oreo, tuggummisorterna V6, Stimorol och Jenka, samt TUC-kex. Självklart ingår de också i bojkotten.
Att Marabou gör väldigt god choklad är nånting man får försöka glömma för tillfället.
För det finns ju även andra märken, som vi brukar säga i public service.
Mer matblogg: