News55

I köket glömmer vi USA och blir franska

Ulf Elfving läser en härlig bok och drömmer om bouillabaisse och gratinerade sniglar.
Ulf Elfving läser en härlig bok och drömmer om bouillabaisse och gratinerade sniglar. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Nu får det faktiskt räcka med det amerikanska ett tag. Låt oss tänka på annat än tjocka hamburgare, flottiga donuts och annat Trump-käk och bli lite franska en stund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag fördjupar mig just nu i en matbok som är en hämningslös hyllning till allt det franska: “Au pif” heter den, ett uttryck som betyder ungefär ”på känn”.

Skriven av Emma Hamberg, som haft stora framgångar med sina romaner om  den livsbejakande Agneta. Den första boken i serien, den romantiska “Je m´appelle Agneta”är också aktuell som scenföreställning i höst.

Alla som älskar Frankrike och fransk mat känner igen sig i “Au pif”. Emma skriver som i ett franskt glädjerus, och man blir tvärsugen på att uppsöka närmaste bistro eller brasserie. Eller bara gå ut i sitt kök och laga bouillabaisse, gratinera sniglar eller duka upp en ostbricka.

Ännu en av böckerna i Hambergs serie om Agneta – "Au revoir Agneta".
Ännu en av titlarna i Hambergs serie om Agneta – “Au revoir Agneta”. (Foto: Piratförlaget)

Små berättelser från Emmas franska äventyr varvas med recept, som i en del fall är nästan löjligt enkla – men just därför så bra. Som till exempel en endive-aperitif som bara består av tre saker: rabarber i karamelliserat socker och bitar av roquefortost – vackert upplagt på endiveblad. Simsalabim.

Ska du bjuda på bara en enda liten förrätt på sommaren, så är det denna, skriver Emma.

Annat gott grönt man blir sugen på är ”världens bästa tomatsallad” och en lätt vitlöksspetsad brysselkålssallad med parmesan.

I köttväg frestas man av ett par spännande lammgrytor och att Emma slår ett slag för två lite förbisedda fläskråvaror: pluma och secreto. Båda kan även jag rekommendera, testa framförallt pluman om du inte gjort det.

ANNONS

Jag älskar att läsa matböcker och njuter av bilder på härliga rätter. I den här boken är bilderna amatörfoton, tagna av författarinnans make Patrick – och de skapar trevlig familjekänsla. De tecknade illustrationerna av Kristin Lindström, tillika bokens formgivare, är dock helt fenomenala. Och så sensuella.

Av olika skäl har jag inte kunnat komma till Frankrike på ett bra tag, men här fick jag i alla fall en rejäl dos av det franska, vilket ger en viss tröst. Merci beaucoup!

Läs mer:

Gös med rostat valnötssmör – inte dumt. News 55

Topplistan: Årets bästa glögg. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS