News55

Ulf Elfving: Som jag har längtat efter den bästa potatisen!

Ulf Elfving
"Äntligen finns alla potatissorters kung i affärerna: den ljuvliga mandelpotatisen", skriver Ulf Elfving i sin matblogg. (Foto: Leif R Jansson/Scanpix/TT)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Äntligen finns alla potatissorters kung i affärerna: den ljuvliga mandelpotatisen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hemma använder vi den till allt: kokt, rårakor, mos, pommes frites, gratäng, potatissallad…

All potatis har varit ett sorgligt kapitel hela året. Ofta har den varit fläckig, osorterad, smaklös – och fruktansvärt dyr. Och mandelpotatisen har varit helt försvunnen ur butikerna i ett halvår.

Men nu är den tillbaka, och det kan vi tacka surströmmingen för. Ingen människa äter väl surströmming utan mandelpotatis?

Fast det är ju helt fel att begränsa sin mandelpotatiskonsumtion till surströmmingspartajet. Har du inte provat det förr, så testa att göra mos av den! Det blir luftigt och välsmakande och klibbar inte, som ”vanligt” potatismos brukar göra (i alla fall hos mig, jag är en usel moslagare).

Stekte rårakor i går. På mandelpotatis. Wow, så frasiga de blev! Har också gjort pommes frites på mandelplugg. Resultatet blev fenomenalt.

Kör också gärna med mandelpotatis i gratänger, laxpudding och stuvningar. Eller som råstekt, ett av de allra bästa sätten att tillaga potatis.

Förr var mandelpotatis en norrländsk specialitet. Gul, fast och fin, långsamt mognad under midnattssolen i norrbottniska sandjordar. Nu odlas den i hela landet, ända ner i våra södra landskap. Och i ännu högre grad än annan färskpotatis, är de första skördarna en ren delikatess. Bara en tugga – med en klick smör – av den tidiga mandelpotatisen är en exklusiv njutning.

Så snälla livsmedelshandlare: försök se till att alltid ha mandelpotatis i hyllorna. Vi är många som längtar!

ANNONS

Missa inte: Ulf Elfving: Godaste korven smakar vitlök och kummin News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS