News55

Här är Sveriges ölhuvudstad

öl
Vilken är din favoritöl? (Foto: Unsplash)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Göteborg har länge varit känt som Sveriges västkustpärla, men på senare år har staden även etablerat sig som landets ölhuvudstad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en blomstrande scen för mikrobryggerier, ett stort antal pubar och ölbarer samt evenemang som hyllar ölens kultur, har Göteborg blivit en självklar destination för öläskare från när och fjärran.

öl glas
Skål, för Sveriges ölhuvudstad. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Historisk bakgrund

Göteborgs förhållande till öl sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Redan under ostindiska kompaniets storhetstid, fanns det bryggerier som tillverkade öl för stadens invånare, säger Marina Lindbom, teamledare på Göteborg & Co till P4 Göteborg.

Detta styrker även Go:teborg, och förklarar hur ända sedan Göteborg grundades 1621 har staden varit hem för bryggerier. Under 1700-talet, Ostindiska kompaniets storhetstid, blev stora mängder av Göteborgs öl exporterade till andra delar av världen.

ANNONS

George Carnegie

Under 1600- och 1700-talet lade bryggare som George Carnegie grunden för en bryggerinäring som blev viktig för många göteborgare.

ANNONS

Efter många framgångsrika århundraden innebar 1990-talet slutet för storskalig ölproduktion i Göteborg. Pripps, som då var det enda kvarvarande bryggeriet i staden, blev uppköpt av Carlsberg som lade ner verksamheten i Göteborg 2001.

Det kalla och fuktiga klimatet vid kusten skapade perfekta förutsättningar för ölbryggning. Med tiden har traditionen blivit mer utvecklad och modern, men kärleken till öl har alltid funnits kvar.

Mikrobryggeriernas uppkomst

De senaste decennierna har sett en explosion av mikrobryggerier i Göteborg.

Med passion för hantverk och kvalitet har bryggerier som Stigbergets Bryggeri, Dugges Bryggeri och All In Brewing blivit välkända namn både i Sverige och internationellt.

Dessa bryggerier experimenterar med olika smaker samt stilar, från klassiska pilsner till innovativa IPA:s och stouts. Ett skifte som bidrar till en rik och varierad ölscen.

Evenemang och festivaler

Göteborgs passion för öl manifesterar sig också i ett antal årliga evenemang och festivaler.

ANNONS

En av de mest kända är GBG Beer Week, en vecka fylld med ölrelaterade aktiviteter som provsmakningar, bryggeribesök och seminarier.

Festivalen lockar både lokala invånare och besökare från hela världen, vilket gör den till en viktig del av stadens ölkalender.

Se även:

Svensk bakom “världens dyraste öl”. News55

Så satsar Leif GW på öl med miljardären Torsten Jansson. E55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS