News55

Nya hälsotrenden: Proteinrika efterrätter

Proteinrik dessert
Proteinrika desserter har blivit en ny trend. Nu kan man äta gott och samtidigt nyttigt utan att oroa sig för vikten. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 juli 2024Publicerad: 30 juli 2024

Det råder ingen tvekan om att protein blivit en av de hetaste ingredienserna i vår moderna kost. Allt fler vill konsummera näringsrikt livsmedel utan att ge upp smaken, vilket skapat en mängd nya produkter som lovar hög proteinhalt och låga sockernivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag experimenteras det både privat och kommersiellt med proteiner som ingrediens, vilket skapat en uppsjö nyttigare desserter som ska vara betydligt bättre än deras traditionella variant, rapporterar Wall Street Journal.

Nya produkter och varumärken

Befintliga varumärken inom livsmedel hänger på trenden med nya produkter och en rad nya varumärken har vuxit fram. På den svenska marknaden är företaget Njie en uppstickare inom proteinrika puddingar, mousse/sundae, shakes och proteinbars.

Företaget marknadsför sig som rebell inom livsmedelsbranschen, genom sina mjölkproteinbaserade produkter som ett hälsosamt alternativ till klassiska desserter.

Njies proteinberikade mellanmål utan tillsatt socker i olika kategorier med olika smaker och sockerfria fruktdrycker har gjort deras produkter populära. De säljs som proteinrika snacks på gym och som nyttiga desserter i matvaruaffärer.

Proteinpulver är en annan variant som som börjat marknadsföras och säljas för att användas som ingrediens i olika desserter. På Sportamores hemsida finns flera läckra recept där proteinpulver är en basingrediens.

Jordgubbar med proteinrik vaniljkräm. (Foto: Pexels)
ANNONS

Ändrade kostvanor

ANNONS

Trenden har vuxit fram genom en ny våg av konsumenter som är angelägna om att öka sitt proteinintag och minska sockerkonsumptionen.

En undersökning gjord av New Consumer visar att sex av tio amerikanska konsumenter vill använda mindre socker, och nästan 20 procent vill få i sig mer protein.

Ändrade kostvanorna har banat vägen för den nya marknaden som kombinerar sötma med hälsosamma ingredienser.

På hemsidan Myprotein finns många kostråd som är anpassade för träning samt recept på aptitretande desserter

Proteinets roll i kosten

Protein spelar en viktig roll i våra kroppar och hjälper till att bygga upp muskler samtidigt som det gör att vi får en behagligare och mer komplett mättnad. För många är dock proteindesserter mer en trend än en nödvändighet.

Dietister som Joanne Slavin, professor i livsmedelsprodukter och nutrition vid University of Minnesota, noterar att de flesta redan får i sig tillräckligt med proteiner från vanliga måltider.

Fokuset på protein kan leda till att andra viktiga näringsämnen förbises, såsom fibrer och vitaminer.

ANNONS
Dessert
Desserter som tidigare varit onyttiga har med det nya, proteinrika innehållet plötsligt blivit nyttiga. (Foto: Pexels)

Viktigt med allsidighet

Grace Derocha, registrerad dietist och taleskvinna för Academy of Nutrition and Dietetics, varnar också för de potentiella riskerna med att överdriva proteinintaget, vilket kan leda till uttorkning och rubbning i metabolismen.

Hon rekommenderar att vuxna att äta minst 54 gram protein per dag, vilket motsvarar ungefär två ägg, en kopp grekisk yoghurt och en portion lax.

News 55 har tidigare skrivit om betydelsen att tillföra D-vitamin till kroppen, speciellt när man blir äldre och kroppen producerar mindre mängder kalcium.

Sociala medier och proteindesserter

Sociala medier har spelat en stor roll i spridningen av proteindesserter. Sökningar efter “proteindesserter” på Google har nått sina högsta nivåer, och på plattformar som TikTok har innehåll med hashtags som “proteindessert” fått miljontals visningar.

Nya idéer och recept inspirerar till olika desserter och mellanmål som är betydligt nyttigare än de med klassiska ingredienser.

ANNONS

Fitnessinstruktörer och matbloggare, som Erin Oprea och Kim Cauti, har välkomnat desserttrenden och skapar egna versioner av proteindesserter såsom glass och kakor med högt proteininnehåll.

På sin hemsida rekommenderar Dietdoctor en rad en rad proteinrika snacks som är nyttiga mellan huvudmålen för att hålla en jämn mättnadskurva.

Traditionella kontra moderna sötsaker

Trots proteinrika desserter finns det fortfarande många som föredrar traditionella alternativ.

Medan dessa alternativ erbjuder en ny twist på klassiska sötsaker, är det viktigt att balansera proteinintaget med andra viktiga näringsämnen för en hälsosam kost.

Oavsett om man väljer traditionella eller moderna sötsaker, är måttliga mängder nyckeln till njutning. Det är därmed viktigt att hålla en allsidig kost för att bibehålla en god hälsa över tid.

Dessert
Varierat innehåll är alltid bäst för hälsan även när det handlar om desserter. (Foto: pexels)

Läs också:

ANNONS

Vegansk kost är bra för seniorer

Lista: Topp 10 – mat med mest protein

Wagyu: Allt du behöver veta om världens lyxigaste biff

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS