Smakat Evert Taubes fiskoppa? Jag lagade den i kväll - exakt så som Evert sjungit fram receptet. Det mest poetiska man kan tänka sig. Här är det!
Grevinnan om Taubes fisksoppa: jag älskar dig!


Mest läst i kategorin
Det var på 40-talet, på seglats med sin båt “Monsunen” i farvattnen utanför Stenungsund, som Evert Taube experimenterade fram sin fisksoppa. Han sjunger – eller snarare deklamerar – visan med receptet på hexameter, och när man lyssnar riktigt känner man doften av tång, musslor och kryddgrönt (visan finns bl.a. på You Tube).
Men hur smakar den? Länge har jagh tänkt prova, men i kväll blev det av. Receptet är enkelt, Evert tog vad han hade ombord. Och så här redovisar han – på hexameter! – hur han gör i sin kabyss:
Ett kilo fisk per person, tjugo musslor och dill och persilja
kokas och mosas tillsammans med nykokt potatis och silas.
Då har man redan buljongen och bäst blir det alltid med lever.
Huvuden, fenor och stjärtar och rom tar man med, det är självklart.
Sätt lite morötter till, lite gräslök, nyhackad persilja,
och sist en äggula, vispad i mjölk, låt det puttra, servera
soppan till vitt bröd och ost, det gör jag, och jag bjöd härom dagen
två stycken läkare och en grevinna på just denna soppa.
Soppan gick åt, och grevinnan som först inte ämnade smaka,
sa, när hon fått första skeden: -Jag älskar dig! Härliga soppa!
Ingredienseena är alltså, om man inte vill sjunga: Ett kilo fisk som man rensar (jag tog gös), musslor, dill, persilja och några potatisar. Fiskrenset – med huvud, inälvor, fenor; allt – kokar man med 20 musslor, potatis, dill och persilja. Det framgår inte exakt hur Evert hanterar musslorna, men jag antar att han tar upp dem efter ett par minuter och låter resten koka vidare. Sen mosar han allt och silar det. I buljongen kokar han sen hackade morötter, gräslok, persilja och sist en äggula, vispad med mjölk. Salt och peppar behövs förstås också.
Receptet har tolkats av många, som lagt till en hel del: vitlök, timjan, lagerblad, smör, fler äggulor, buljongtärningar, en skvätt vin, etc. Jag tror att det är en bra idé och ska göra så nästa gång, soppan behöver lite mer stuns (om Evert ursäktar). En bra idé är nog också att servera den på sydfranskt vis med rouille, en sorts vitlöksmajonnäs, eller aioli.
Men den här första gången blev det alltså Everts original. Exakt, utan ändringar. Avnjuts gärna till tonerna av valfria taubelåtar och med torrt vitt vin eller iskall pilsner.
