Rosévin i bersån, nåt starkt på punschverandan, bira på puben med polarna... Trevligt. Men inte trendigt. För nu ska vi fika! Kaféer växer upp som vårblommor i varenda avkrok. Vi fikar som aldrig förr. Och begreppet svenskt fika har blivit internationellt berömt. Ska man njuta av det bästa kaffet i landet får man företa en nätt liten tripp till - Lycksele!
Här fikar du bäst i Sverige i år!
Mest läst i kategorin
Allt det där fick jag lära mig i dag, när jag vältrade mig i bakverkens himmelrike, på presentationen av landets bästa kaféer och konditorier.
Det var White Guide som för femte året kartlagt Sveriges bästa fikaställen. Och redan i entrén träffades man av den första attacken mot alla bantningsambitioner – den här glada mördegsbakelsen med hallonsylt:
Den var inte bara kul, den var god också. För att inte tala om alla småkakorna…:
Eller små snittar med jordgubb:
… eller blåbär:
Här kan du se listan över alla fikaställen som vann de olika klasserna i White Guide i dag. Smakproverna vi fick på prisutdelningen gav en vink om att de är väl värda ett besök. Man blev t.ex. väldigt nyfiken på kaffebrödsbuffén hos Årets fikaställe, Taxinge slottscafé i Nykvarn; de lär ha 60 tårtor på repertoaren! Sextio! Eller Budhas Kafferosteri i Lycksele, där landets bästa kaffe rostas och där varje fikagäst betraktas som en gammal vän.
Fattas nu bara en sak till nästa års kaféguide (om man får envisas med att stava kafé med k i stället för c…): en prisklass för fikaställen med rökfria uteserveringar. Tack på förhand, White Guide!
Årets Bageri
- Bageri Petrus, Stockholm.
Årets Värt En Resa
- Sivans Café och Butik i Baljered, St Levene.
Årets Fikaställe
- Taxinge Slottscafé, Nykvarn.
Årets Hållbara Café
- Hornuddens Ekocafé, Strängnäs.
Årets Stjärnskott
- Borgmästargården, Falkenberg.
Årets Kaffebar
- Budhas Kafferosteri, Lycksele.
Årets Konditori
- Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala.
Årets Bästa Café
- RC Chocolat, Sigtuna.
En liten frestelse till måste jag bjuda på – de här ljuvliga små kakorna med rabarber och vilda blommor (en av trenderna i år är just att det blandas in diverse spännande grönt i bakverken):