Hasse Alfredson - en av alla tiders största humorister. Men också bland annat en gourmet av rang. Och det handlade inte bara om blommig falukorv... I kväll lagar vi hans krämiga olivsoppa.
Hasse Alfredson, mästerkock också
Mest läst i kategorin
“Ät, drick och var glad!” Det bibelordet (Predikaren 9:8) använde Hasse flitigt.
Han älskade mat, var ledamot av Gastronomiska Akademien och gav 1998 ut det årets roligaste kokbok: “Varje dag en fest” med dråpliga kåserier om mat och härliga recept. Svår att få tag i i dag, men det är värt att försöka.
Hasse skrev också en unik hyllningsbok till vännen, hovtraktören Tore Wretman till Tores 70-årsdag 1986. Den kom bara ut i ett exemplar men trycktes upp 1.001 (!) numrerade exemplar förra året för att finansiera filmen om Tore Wretman.
Så sent som i våras publicerade veckotidningen Hemmets receptet på Hasse Alfredsons krämiga olivsoppa. Det är enkelt, och läckert. Låt oss laga den och minnas Hasse som den ord- och matkonstnär han var!
(Bilden från Hemmets i mars 2017, foto: Pontus Ferneman).
Recept (för en person):
25 g babyspenat
100-125 g sardellfyllda oliver
1 dl vispgrädde
1½ dl kalvbuljong
Gör så här: Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i en kastrull och låt allt koka ett par minuter. Toppa med persilja och/eller färsk timjan. Servera med riven parmesanost och bröd.
Tack för maten, Hasse! Och allt annat.