News55
Detta är en sponsrad artikel

Korvfrossa hela dan, och det blir mer!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 mars 2018Publicerad: 10 mars 2018

Just nu middag framför mellofinalen efter en hel dags korvfrossande ute i Nacka, där helgen ägnas åt 2018 års korvfestival. Och gissa vad vi njuter av vid TV:n, om inte K-O-R-V!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allting har en ände utom korven – och kön till korvfestivalen. Den föreföll nämligen ändlös i förmiddags, när årets eldorado för korvvänner öppnades. Tusentals besökare ville äta lördagskorv.

Och som vi åt! Den som vill kan lätt bli mätt som en plätt på alla smakprover och dessutom köpa med sig korvar från landets alla hörn. Priser till årets bästa i korvbranschen delas också ut, mer om det i morron.

Själv häpnade jag över hur enormt fenomenet korv har utvecklats bara på de senaste åren. När jag var liten fanns bara kokt med bröd hos korvgubben nere på hörnet plus mammas goda falukorvsgryta. I dag – herrejösses: nu kan man bl.a. njuta av korv som gjorts på världens exklusivaste kött, wagyu, och snart en ny grillkorv som spetsats med både champagne och amaronevin!

Den senare varianten dyker upp till midsommar och har komponerats av den prisbelönte korvmakaren Magnus Kvickström i Jokkmokk. Så här vildsint har han skapat:

-Vi har testat att massera in amaronevin i nötkött och champagne i fläskkött. Det blandar vi sen, kryddar och gör en korv av, som vi kallar Guldgrillare. Till sommaren finns den i affärerna.

En annan, närmast chockerande innovation är wagyufalukorven, som lanseras på festivalen. Wagyu är köttet från kor som man i Japan ger massage och öl, och som – till skyhögt pris (flera tusen kronor kilot) började säljas under beteckningen Kobe-biff. Det är förstås de finaste bitarna som styckas av, de andra delarna av djuren blir till färs. Som nu alltså blir till falukorv:

ANNONS

Finns än så länge bara på korvfestivalen. Men snart hoppas mästerkocken Roland Persson, som skapat den här exklusiva “falukorven” att vi ska kunna köpa den ute i handeln.

Till korven har Roland och hans kompisar på företaget Korvkultur tagit fram ett nytt öl, som kommer på marknaden senare i år:

Roland var inte den ende stjärnkock jag var nära att knäfalla för på korvfestivalen i dag. Legendaren Crister Svantesson bjöd på goda korvar från storföretaget Gudruns (som jag gillar, deras Stockholmare med mättad vitlöksarom och deras andra produkter med god smak och föredömligt tunt skinn – vilket inte alla korvar har – är väldigt bra). Crister, som blev hyllad TV-idol i Kockarnas kamp för två år sen, var i toppform i dag också:

Korv kan vara konst också! Kolla på den skickliga matjournalisten Lena Söderströms häftiga  installation:

ANNONS

Men mitt i korvfesten finns också en grön oas. Det känns nästan som att kliva in i en djungel när man plötsligt finner sig ha bytt ut korvdofterna mot en frisk air av basilika, mynta, koriander och vattenkrasse. Odlarna från Orto Novo kryddar (hehe) tillställningen med sina fräscha kryddörter från Ekerö. Och just vattenkrassen är den mest förbisedda men mest användbara av alla gröna produkter. Jag har tjatat om det förut: snälla, snälla inköpare på ICA, Konsum, Hemköp och allt vad ni heter: ta in den peppriga, utsökt goda vattenkrassen i sortimentet  ! Ni kanske inte har fattat det, men krögarna har. De använder massor av vattenkrasse. Låt oss konsumenter göra det också!

Korvfestivalen i Nacka har öppet även i morron för dig som finns i närheten. Ny bloggrapport kommer då!

 

 

 

ANNONS