News55

Så gör du ett enkelt test mot hudcancer

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 12 jan. 2022

Att hudcancer är en av de cancerformer som ökar mest är oroväckande men nu kan du göra ett enkelt test hemma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla älskar vi solen men dess strålar kan vara direkt dödliga och enligt Cancerfonden är hudcancer den cancerform som ökar mest och förstås har en stark koppling till solens uv-strålar.

För några år sedan publicerades en studie i British Journal of Dermatology där forskare pekade ut ett enklare sätt att avgöra hur många födelsemärken en person har på kroppen. Men också hur det antalet gick att koppla till risken att drabbas av hudcancer.

Resultaten baserades på undersökningar av 3 000 kvinnliga tvillingar som följdes upp under åtta år och vars resultat sedan jämfördes med 400 män och kvinnor som hade hudcancer.

Forskarna kom fram till att de som hade mer än elva leverfläckar på sin högra arm löpte högre risk att ha över 100 fläckar totalt på kroppen, vilket indikerar en fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer.

Många har födelsemärken och det är känt sedan länge att de personerna med ovanligt många eller stora fläckar löper högre risk att drabbas.

Att alltid skydda sig mot solen, använda solskydd samt undvika strålarna mitt på dagen då solen står som högst, det bör alla göra men speciellt viktigt är det om man har många födelsemärken och nu kan du, via ett självskattningstest, se om du är i farozonen, enligt The Sun.

  1.  Dra upp eller ta av dig tröjan så att hela din högerarm är väl synlig.
  2. Titta efter födelsemärken i alla former, färger och storlekar. Även små märken som fräknar ska inkluderas.
  3. Räkna sedan alla du hittar. Förslagsvis kan du börja från handleden och jobba dig uppåt, stanna där armen möter axeln. Om du behöver så använd en spegel för att se även baksidan av armen.
  4. Notera antalet och räkna sedan en gång till för att vara säker på att du räknat rätt.

Tolka antalet födelsemärken

ANNONS

Färre än sju födelsemärken på armen indikerar att du har färre än 50 födelsemärken totalt på kroppen. Det tyder på en relativt låg risk för hudcancer, men man bör fortfarande kontrollera de få födelsemärken man har.

Mellan sju och elva födelsemärken på armen indikerar att du troligtvis har omkring 50 till 100 födelsemärken på kroppen. Det betyder att risken är högre än för gruppen innan som hade färre födelsemärken. Man bör alltså kontrollera sina födelsemärken noggrant.

Fler än elva födelsemärken på armen indikerar att du har fler än 100 födelsemärken på kroppen. Jämfört med någon som har väldigt få födelsemärken kan man löpa fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer. Det kan vara bra att verkligen se över sina födelsemärken och hålla regelbunden koll. Men också att påpeka detta för sin läkare så att denne också får vetskapen.

Viktigt dock är att alltid ta alla hudförändringar på allvar och uppsöka läkare om man känner sig orolig.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS