News55

Så många äldre ges olämpliga läkemedel

Artikelbild
Foto: Unsplash
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 11 dec. 2023

Enligt nya siffror så får ett uppseendeväckande antal äldre människor läkemedel som nödvändigtvis inte är bra för dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 60 000 personer över åldern 80 år tar läkemedel som kommer med en hög risk för biverkningar och tidig död. Det är var tionde 80-plussare, skriver tidningen Senioren

Enligt Apoteket så var siffran betydligt högre för tio år sedan. Då tog 23 procent av personer som är över 80 år olämpliga mediciner. Det pågår alltså en positiv trend och en fortsatt förbättring är därför möjlig enligt Apoteket.  

– Det är glädjande att konstatera att bland de som är 80 år eller äldre har förskrivningen av läkemedel som kan vara olämpliga minskat ordentligt de senaste åren. Variationerna bland landets kommuner är dock stor vilket gör att vårt påverkansarbete fortsatt är viktigt, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

Felaktiga läkemedel kostar miljarder

1,8 miljoner ålderspensionärer finns det i Sverige. De flesta av ålderspensionärerna använder kontinuerligt läkemedel och mår bra av dem. En läkemedelsbehandling för äldre kan dock innebära stora risker. En risk kan till exempel vara att äta för många läkemedel. Detta är något som Koll på läkemedel försöker att motverka.  

Koll på läkemedel är ett samarbetsprojekt mellan SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna och Apoteket för att förbättra läkemedelsbehandlingen till äldre.

Felaktig läkemedelsanvändning är inte billigt. Kostnaderna beräknas att ligga på mellan 10-20 miljarder kronor årligen. Olämpliga läkemedel till äldre är en av orsakerna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS