News55
Detta är en sponsrad artikel

Ljuvlig ekologisk avokado direkt från odlaren

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 27 mars 2022Publicerad: 27 mars 2022

Vi frossar i avokado här hemma just nu. Underbara frukter, som kommit direkt från träden till vår dörr!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla har vi gått på niten att köpa avokador i affären som visar sig vara halvruttna, fläckvis svarta eller trådiga inuti.

Efter tips från en kompis har jag sluppit den upplevelsen. Under säsong handlar jag då och då från odlarkollektivet Crowdfarming och får underbar avokado i en låda direkt från Spanien och hem till dörren. Plockade från träden av spanska odlare, packade i en låda och skickade med något av de stora transportföretagen; de landar här hemma inom fyra-sju dagar efter att ha skördats, och man kan följa paketets väg på datorn.

De här odlarna har en välformulerad miljöpolicy och kan lätt nås via sin hemsida på svenska. Och de säljer förstås inte bara avokado, utan man kan beställa det mesta i frukt- och grönsaksväg från dem: apelsiner, papaya, vitlök, mango, valnötter m.m. Priserna är ungefär som i svenska butiker, men vår erfarenhet är att kvalitén alltså håller skyhög klass.

Den vanligaste avokadosorten hos de här spanska bönderna är Hass, som är den särklassigt bästa, tycker vi.

Frukterna (som egentligen är bär) är hårda och gröna när de kommer men mognar och mörknar på några dagar i rumstemperatur. När de är lagom mogna kan man lägga dem i kylskåp, så stannar mognaden av. Och man kan ha exklusiv avokadofest under längre tid!

Den här direktleveransen från spanska trädgårdar rekommenderar jag gärna. Men googlar man så hittar man också det svenska företaget Årstiderna, som ser ut att jobba utifrån samma värderingar som Crowdfarming. Kan kanske också vara värt att testa. För att slippa halvdana produkter som måste kastas och som bidrar till matsvinnet.

Så här ska perfekt avokado se ut!

ANNONS