News55

Artur Ringart: Ingenting är längre som förut

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 22 dec. 2023Publicerad: 22 dec. 2023

Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut, sjöng Anders Fugelstad på Svensktoppen i början av 70-talet. Just så tycker jag att det också har blivit med julfirandet för min del.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

   Förr sjöng vi ”Nu är det jul igen”, numera sjunger vi Triads ” Tänd ett ljus” med över 50 miljoner lyssningar på Spotify. Eller trallar med i Freddy Kalas låten ”Hey Ho” med över 78 miljoner lyssningar. Vi lever i förändringarnas tid.

   Jag tror också att Kalla Anka som jultradition i TV håller på att förlora sin betydelse. Jag minns vilket ramaskri det blev när TV3 hade köpt alla rättigheter till Kalle Anka-filmerna. Hur ska vi klara en jul utan Kalle Anka i SVT var de stora krigsrubrikerna då ? Det löste sig på något sätt tillslut. Alla fick se på Kalle. Våra jular var helt anpassade efter Kalle på TV. Vilken tid vi samlades, när vi tillsammans såg Kalle på TV,  när vi åt  julmaten och när vi hade julklappsutdelning. TV-tablån med Kalle Anka styrde vår jul. När vi var unga var tecknad film och Kalle Anka på TV en bristvara.

    Den här traditionen försökte vi att föra över till våra barn med hyfsat gott resultat. Däremot ser jag nu hur våra barnbarn är måttligt intresserade och roade av Kalle. Det är andra figurer som gäller för dem och absolut INTE tablå-TV. Nej, nu för tiden ska allt vara streamat. Det vill säga: man ser på vad man vill på TV. När man vill. Borta är de gamla traditionerna.

Faror i julhandeln

    Dessutom vågar man inte som 65-plussare i riskgrupp söka sig ut i julhandeln. Där lurar faror som säsongsinfluensa, Covid-19 och RS-virus. Jag har för första gången klarat av de flesta julklappsköp via nätet. Det var överraskande smidigt och jag fick alla klappar hemlevererade till dörren (med miljövänliga transportmedel). Och jag var extra uppmärksam på oseriösa aktörer på nätet som vill lura av mig pengar. Jag betalade till exempel ingen vara förrän jag hade fått den hemlevererad. Man kan tyvärr inte lita på någon numera.

   En annan reflektion som jag gjort nu i juletider är leksaksbranschens brist på att ”tänka utanför boxen”. Varför får inte vi mor- och far- föräldrar deras fina julkataloger i brevlådan? Det är vi som vill skämma bort våra barnbarn. Det är vi som vill köpa de hårda spännande paketen. Många av oss äldre är dessutom betydligt barnsligare än vad vår ålder visar.

    Till sist vill jag ägna en tanke åt alla er som inte har möjlighet att fira julen tillsammans med er familj. För mig är julen den största högtiden på året som man firar tillsammans med sina nära. Ulf Elfving och jag har en podd som heter “Lördagsgodis“. Där var tidningsentreprenören  och författaren Carina Nunstedt gäst. Hon förlorade sin man Anders, som bara var 51 år, i cancer för något år sedan. Carina har skrivit en mycket gripande bok (“Vi ses på andra sidan”) om sorgearbetet efter Anders död. För henne och för alla andra som har förlorat någon blir årets jul annorlunda än tidigare. Jag vill ägna er en tanke och tänk på texten i Triads julsång: ”Låt aldrig hoppet försvinna, det är mörkt nu, men det blir ljusare igen”.

God Jul!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS