A-
A+

Därför råder det jordgubbskris inför midsommar

Inrikes, Konsumtionsvaror, MatNews55

På midsommar vill många svenskar njuta av svenska jordgubbar. I år hotas dock tillgången och därför är det inte säkert att jordgubbarna kommer att räcka till.

Jessika Bouveng

Annons

Årets jordgubbssäsongen har inte varit den bästa. Efter en vår och försommar där vädret varit dåligt för landets bär har grossister i Sverige för första gången tvingats beställa jordgubbar från andra länder. Säsongen har varit så pass dålig att det är inte säkert att bären kommer att räcka till, det rapporterar SVT.  

Bristen på jordgubbar innebär även att produkten blir dyrare. På vissa ställen runtom i landet har man tvingats betala uppemot 100 kronor för en liter. Så här beskriver Anders Svensson, jordgubbsansvarig vid Finnerödja bär, situationen: 

– Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Men priserna kommer att bli höga. Som allt annat just nu, det påverkar även jordgubbar.  

Enligt Robin Harlen, platschef på Trädgårdshallen i Örebro, har odlare gjort sitt bästa för att hålla nere priserna. Allt för att svenskarna ska ha råd med de eftertraktade jordgubbarna på midsommar. Han höjer dock ett varnande finger för att man bör skynda sig till affären om man vill ha just svenska jordgubbar. Detta med anledningen av att endast hälften av mängden jordgubbar har levererats i år. 

Jessika Bouveng
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.