News55

Därför tvingas Google betala miljoner till expolitiker

Artikelbild
Googles insamling av platsdata från konsumenter är ett brott mot GDPR, enligt Sveriges konsumenter. Arkivbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 juni 2022

Google tvingas betala 715 000 australiska dollar (5 miljoner kronor) till den australiske expolitikern John Barilaro, rapporterar ABC News.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barilaro, tidigare biträdande premiärminister i delstaten New South Wales, stämde den amerikanska teknikjätten i en federal domstol sedan Google inte plockat bort två videor från videoplattformen Youtube.

Videoklippen hade lagts ut av komikern Jordan Shanks i september och oktober 2020, och domaren ansåg att de var ett led i en smutskastningskampanj mot Barilaro, där det bland annat drevs med hans italienska ursprung.

“Även om herr Shanks beskriver sig själv som en komiker, så är hans upprepade användande av sådana ord inte komiskt. Det var inget annat än rasistiskt hat”, sade domaren Steven Rares enligt public service-bolaget.

Barilaros stab hörde av sig till Google för att få bort klippen. Men Google, som äger Youtube, gjorde inte tillräckligt för att ta bort klippen.

“Du måste antingen vara modig eller dum för att ta dig an Google. Kanske var det lite av varje”, säger expolitikern till ABC News.

Ett separat rättsfall mellan Shanks och Barilaro slutade i en uppgörelse där komikern bad om ursäkt.

“Det handlade aldrig om pengar. Det handlade om en ursäkt och att de togs bort”, säger Barilaro.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS