A-
A+

Facket: Då havererar äldreomsorgen

Inrikes, Politik, Samhälle, Vård och omsorgNews55

Äldreomsorgen är i kris och nu kräver fackförbundet Kommunal krafttag.

Sarah Carlsson

Läget är allvarligt inom äldreomsorgen och om inget händer kommer personalen att fly och äldreomsorgen att haverera. Det skriver Malin Ragnegård och Johan Ingelskog från fackförbundet Kommunal i en debattiartikel i Expressen.  

Privata och offentliga arbetsgivare måste rekrytera fler och även behålla erfaren personal, men för att det ska vara möjligt måste arbetsvillkoren förbättras.

Fackförbundet riktar kritik mot arbetsgivarparterna SKR (Sveriges kommuner och regioner) och Almega. Den förstnämnda gömmer sig bakom fina ord och den andra vill hålla nere lönerna, menar skribenterna. Enligt Almega skulle det dock stjälpa mer än att hjälpa att höja de lägsta lönerna nu när Sverige går in i en allvarlig lågkonjunktur.

Inga genvägar

Kommunal kräver nu krafttag från både politiker och arbetsgivare. De måste lyssna på fackförbundets medlemmar eftersom de vet vad som krävs.

“Det finns inga genvägar – det är genom utbildad personal, bättre villkor och högre löner som man kan både behålla personal och locka fler att söka sig till dessa yrken. Endast så kan vi säkra en god kvalitet i svensk äldreomsorg. För det är inte medlemmarna i Kommunals ansvar – det är politikernas och arbetsgivarnas”, avslutar Ragnegård och Ingelskog debattartikeln.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.