News55

Här är farorna med norrsken

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 mars 2023

De senaste dagarna har natthimlen exploderat av norrsken runt om i landet. De gröna slöjorna är vackra, men de för också med sig stora samhällsrisker, skriver GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norrsken uppstår ur solstormar, vilka är kraftiga energiutbrott på solen. När dessa träffar jordens magnetfält kan vi se det vackra skådespelet på himlen, men riktigt kraftiga solstormar kan också göra att elen slås ut.

– Det har orsakat strömavbrott tidigare och kommer att göra det i framtiden. Vi är beroende av satelliter och gps, och om elen blir utslagen eller om det blir problem med radiokommunikation är det lätt hänt att mycket i samhället slutar fungera, säger Urban Brändström, rymdfysiker och norrskensforskare vid institutet för rymdfysik i Kiruna, till GP.

Solstormarnas konsekvenser kan bli stora. Förutom att det kan bli elavbrott så kan pipelines börja brinna, berättar forskaren. Därför är det viktigt att ha koll på vad som händer i rymden.

Stormarnas styrka mäts på en femgradig skala, där fem är kraftigast. De som har synts i södra Sverige under veckan har legat på en trea och det är först vid en fyra som det kan bli i elavbrott.

– Är vi uppe i en fyra eller femma kommer vi se en påverkan på elnätet. Det fasta telenätet hade en ordentlig backup men mobilnätet klarar bara en kort stund innan det trillar bort.

Sverige drabbades senast av ett solstormsrelaterat elavbrott 2003. Då blev 50 000 människor i Malmö strömlösa i ungefär en timme. Värre var det 1989, när sex miljoner människor i Kanada blev utan el.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS