A-
A+

Här är hemmets bakteriehärd – så får du rent

För att undvika att bli sjuk är det klokt att hålla koll på hur ofta något, som utgör en bakteriehärd i hemmet, bör rengöras. Foto: Unsplash
HemNews55

Det finns en plats i köket som utgör en bakteriehärd hemma hos de flesta. Här kan du läsa städexpertens tips om hur du gör rent.

Annelie Sandström

Bakterie- och städexperten Marie-Louise Danielsson berättat att köket är en av de snuskigaste platserna hemma och kylskåpet är något som de flesta rengör alldeles för sällan. Avrinningshålet i kylskåpet är en riktig bakteriehärd där köldälskande bakterier och deras avföring samlas i en geléliknande klump, skriver Expressen Leva & Bo.

Rekommendationen är att snabbrengöra kylskåpet en gång i månaden och en storstädning en gång i kvartalet, eller tidigare om det luktar illa. Det kan vara en god idé att rengöra lite oftare, både för att undvika risken att bli sjuk, men också för att tänka på matsvinnet.

Rengöring

När man sätter igång med städningen ska alla matvaror rensas ur, de känsligaste kan läggas i en kylväska eller utomhus om säsongen är rätt. Ska man göra en grovrengörning kan det vara klokt att stänga av elförbrukningen då dörren behöver stå öppen ett tag.

Leva & Bo tipsar om ett miljövänligt och effektiv rengöringsmedel som man kan blanda självt av ättika och diskmedel. Det löser upp smuts och ättikan hjälper dessutom till att få bort dålig lukt och eventuellt mögel. Ett knep, om det är mycket ingrodda fläckar och missfärgningar i plasten inuti kylen, är att strö ut bikarbonat på ytan, spreja på ättikblandningen och låta verka en stund innan du gnuggar bort smutsen. 

Filter och avrinningsskål

Enklast vid storstädning är att ta ut alla lådor och hyllplan och handdiska. Taket, väggar och botten på kylskåpet torkas av med ljummet vatten och eftertorkas med torr handduk för att få bort kondens.

Har du en delad kyl med inbyggd vattentank ska du rengöra filtret åtminstone fyra gånger per år eftersom det förhindrar igentäppning. Om filtret kan kastas, byt det två gånger per år, skriver Leva & Bo.

Överflödigt vatten som kommer från kylskåpet hamnar i en avrinningsskål som vanligtvis sitter på baksidan eller i botten på främre delen och man kan behöva ta bort bottenpanelen för att komma åt den.

Töm och rengör skålen med ättiksprejen eller såpvatten, tipsar tidningen.

Glöm inte detta

Emellanåt behöver man även dra fram kylskåpet och dammsuga bakom och under det.

På baksidan av kylen sitter nämligen spolar som driver ut het luft som har samlats på insidan av kylen. Blir spolarna smutsiga och dammiga får kylen svårare att hålla kylan, motorn får arbeta hårdare och drar mer el. Därför ska du dammsuga och torka av spolarna åtminstone en gång per säsong, skriver Leva & Bo.

Till sist ska man inte glömma av utsidan och eventuellt handtag som torkas av med trasa och rengöringsspray. Är kylen i rostfritt stål kan man enkelt polera bort fingeravtryck med vanlig matolja.

Se även över att kylen har rätt temperatur, mellan 3-5 grader är riktpunkten för att maten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.