En maträtt med gamla anor kan inte längre lagas som förr. Det finns något som hotar den klassiska maträtten.
Mest läst i kategorin
Det har blivit svårare att koka ärtsoppa. Skalet på den gula ärtan har nämligen blivit hårdare, rapporterar Sveriges radio.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
– Det är något som inte stämmer i detta, konstaterar Håkan Johnsson, vd på Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, som varje år producerar 15 miljoner kilo färdiga ärtor till livsmedelsindustrin.
Det finns flera teorier kring mysteriet som gäckar odlarna.
– Det kan ha att göra med den väderleken vi hade vid skörd i fjol då det var torrare i början av perioden och mer regn senare. Sedan kan man fundera på om det har med genetik att göra, men det är ju under en längre period i så fall, säger Håkan Johnsson till radion.
Fenomenet med hårdare skal på ärtorna märks inte bara av på Öland, utan även på fler platser i landet.
– Samma gäller ju även om de odlas i Östergötland eller nere i Halland exempelvis, säger Håkan Johnsson.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.