News55

Här är nya upptäckten som kan förhindra cancertillväxt

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 aug. 2022

I en ny studie har forskare upptäckt en metod som kan förhindra cancertumörer från att växa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt SVT kan forskare ha hittat ett nytt sätt att förhindra cancertumörer från att växa och medlet finns redan i vår kropp. Kroppen består av två olika sorters fettvävnad, en brun och en vit. Medan den vita fettvävnaden är förknippad med övervikt så är den bruna ett slags organ som aktiveras av kyla och som har en förmåga att hålla oss varma samt förbränna socker.  

Enligt ny forskning från Karolinska institutet så är det bruna fettet inte enbart dugligt till att förbränna socker, utan även den näring som cancertumörer behöver för att bli större. Professor Yihai Cao och hans forskarlag står bakom studien som publicerats i tidskriften Nature. Undersökningar har gjorts på cancersjuka möss som utsatts för kyla under längre perioder. Det visade sig att cancertumörerna på de möss som har en fungerande brun fettvävnad har vuxit mycket långsammare under tiden i kylan. De är dock inte säkra på exakt hur det bruna fettet motverkar cancer.

– Vi har ännu inte riktigt förstått mekanismen bakom det här, säger Yihai Cao. 

Han fortsätter med att förklara att dem tror att det inte krävs mycket kyla för att aktivera det bruna fettet.  

– Nej, det gör det inte. Vissa forskare har visat att om man lägger fötterna i kallt vatten i 15-30 minuter varje dag, så kan det räcka för att aktivera det bruna fettet, säger Yihai Cao. 

Karin Lindkvist, cancerforskare vid Lunds universitet, säger att studien verkar spännande då man tidigare inte har studerat det bruna fettets relation till att behandla tumörer. Man har även börjat med studier på mänskliga cancerpatienter, men dessa befinner sig i ett väldigt tidig stadie. 

– En enda patient är så klart för lite. Det behöver göras större studier för att kunna bekräfta att det här verkligen är något som kan komma att fungera i framtiden, säger Karin Lindkvist. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS