A-
A+

Här är smarta husmorsknepen i vinter

Det finns många smarta husmorsknep att ta till i vintertid för en enklare vardag. Foto: Unsplash
Hem, InrikesNews55

Gamla beprövade husmorsknep kan vara bra att ta till. Nu i vintertid finns flera smarta knep att använda sig av för att underlätta vardagen.

Annelie Sandström

Att snötvätta mattor är ett väl beprövat sätt att rengöra mattor. Det enda som behövs är en borste eller en kvast. Förutom att snön dödar bakterier och gör att mattan släpper ifrån sig både damm och djurhår – återfår mattan sina klara färger och fräschör, skriver Expressen Leva & Bo.

Man ska välja en kall dag och använd sig av snö som är ren, torr och kall. Blötsnö ska undvikas för det är de torra iskristallerna som gör jobbet.

Så här gör du:

  1. Låt mattan hänga ute ett tag i kylan för att frysa till. Är mattan rumstempererad smälter snön och gör det mer svårjobbat, dessutom blir den onödigt blöt och tar längre tid att torka.
  2. Lägg mattan i snön och skotta över snö.
  3. Använd en skurborste eller piassavakvast att borsta snön från mattan. Det är detta momentet som är grejen. Borsten gör att luggen öppnas upp och snökristallerna kan jobba mot mattluggen så att damm och andra partiklar arbetas ut. Dra gärna mattan i snön några varv för att snökristallerna ska göra sitt jobb ännu effektivare.
  4. Vänd på mattan och lägg på en ny plats med ren snö. Gör om proceduren ovan.
  5. Piska mattan lite lätt om den är extra smutsig, så att dammet slås ned i snön under. Vänd sedan och gör likadant på andra sidan.
  6. Var noga med att skaka mattan så att all snö försvinner innan du tar in den.
  7. Häng den över några stolsryggar eller liknande så den får torka helt innan du lägger tillbaka den på golvet.

Så slipper du isen

Att skrapa is på bilrutan varje morgon är ett stressmoment för många när det är bråttom iväg. Men med några smarta knep kan du komma enklare undan. Den som inte har tillgång till garage eller carport, men har en husvägg i närheten kan försöka att parkera nära den. Lägg en trasmatta, filt, pappskiva eller vindruteskydd på rutan så slipper du en stor del av skrapningen. Det kan även vara klokt att montera en kupévärmare som kan ha ungefär samma effekt som garage, du kan köra iväg i en uppvärmd bil och slipper den jobbiga isen.

Ättika används i många husmorsknep och även när det kommer till isiga bilrutor. Blanda två tredjedelar ättiksprit och en tredjedel vatten i en sprejflaska. Kvällen innan du ska ha bilen sprejar du bilrutan och undviker att mötas av en isig ruta på morgonen, tipsar Expressen Leva & Bo.

Tidningen skriver också att det går att göra en annan egen blandning med vatten och alkohol, till exempel isopropanol. Blanda en del vatten och två delar isopropanol i din sprejflaska, sedan kan du spreja hela din bilruta och isen försvinner på nolltid. Du kan förvara din egenblandade lösning i bilen, den kommer inte att frysa eftersom isopropanol har väldigt låg fryspunkt.

Fräsch tvätt

Frystorka tvätt är en metod som använts i hundratals år och den fungerar fortfarande alldeles utmärkt enligt Expressen Leva & Bo. Dessutom är det en miljövänlig metod som spar el istället för att man använder torkskåp och torktumlare. Man slipper även onödigt slitage på textilierna som framförallt torktumlare står för. Tvätt som hängs utomhus blir även slätare än om den hängs inomhus eller torktumlas, vilket besparar arbete vid strykbrädan och elåtgång.

Så gör du:

  1. Kolla väderprognosen. Det får inte finnas risk att temperaturen stiger mot nollan under minst ett dygn. Temperaturen ska ligga på minus fem grader eller kallare, det gör inget om det snöar, bara det är kallt.
  2. Bästa sättet är att använda en tvättställning som du bär in och ut. Kläderna blir stela som kartong av kylan och det är mest skonsamt att inte utsätta dem för onödig hantering. Ylle är ömtåligast och kan gå sönder om man inte är försiktig.
  3. När tvätten är stelfrusen är den klar. Det tar ungefär ett dygn, beroende på hur kallt det är ute. Bär in ställningen med tvätt till ett lämpligt ställe där den får tina. Då kommer det magiska resultatet, tvätten är snustorr och med en fräschör som är svårslagen jämfört med om tvätten hängt i tvättstugan, enligt Expressen Leva & Bo.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.