News55

I pandemin: Så tar du chansen att få mat tillagad av proffs

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 15 feb. 2021Publicerad: 15 feb. 2021

Vi lagar det mesta av vår mat hemma. Det syns på livsmedelsförsäljningen, som går hur bra som helst i hälsokrisens Sverige. Att handla mat på nätet har blivit populärt, och det var nog inte slumpen som gjorde att alla glasstillverkare sålde rekordmängder ifjol. Människan behöver unna sig något för att stå ut med att hålla avstånd till nästan allt och alla, så varför inte riktigt god mat och sedan en glass? I hemmiljö, alltså.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Restaurangnäringen lider när presumtiva kroggäster lyder kristidens regler. Visst, man gör reklam för hämtmat, helgmenyer i kasse, nästan-färdiglagade-kalasrätter. Men inte räcker det när bortfallet av hungriga besökare är så enormt stort som det är nu. 

Krogfolket har kallat upp de sina på barrikaderna. Det har blivit högljudda protester, högljudda eftersom det man använder är grytor, stekpannor och kastruller som man bankar på. Tanken är förstås att man ska ”väcka” makthavarna och få krisstöd eftersom omsättningen sjunkit katastrofalt,   men ändå med räkningar att betala, som hyror och el. Den här sortens ”kastrullkonsert” har använts flitigt som politisk aktion runt om i världen, bland annat i Latinamerika. Men idén föddes faktiskt i Frankrike redan på 1800-talet. 

En beprövad metod alltså, och tack och lov fredlig. Fast om kastrullbankandet får några stödpengar att rulla i Sverige återstår att se. Situationen har ställts på sin spets sedan det blev förbjudet att servera alkohol efter klockan 20 på de krogar som trots allt hållet öppet. Då hade redan baren varit tvungen att stänga klockan 22 sedan i november. 

Branschorganisationen varnar: Massarbetslöshet hotar, inte minst bland unga, eftersom restriktionerna slår så hårt mot besöksnäringen. 

Dock kan man fortfarande drista sig till ett restaurangbesök även om man tillhör det så kallade årsrika gänget. Efter sedvanlig lunchrusning, säg vid 13-tiden, har jobbmänniskorna ätit färdigt och borden är tomma igen. Dessutom är varje servering noggrant utglesad. Den djärva kan sitta ute, under infravärme. 

Fast för säkerhets skull har vi nu helt bytt kriterium för hur vi väljer krog. 

Förr har vi kikat in genom fönstren och konstaterat: Här är det jättemycket folk, det måste vara ett bra ställe! Och så har vi gått in, till och med accepterat att köa en stund. 

Nu är situationen omvänd: Usch så trångt, hit kan vi inte gå! I stället blir det: Titta här – inte en själ! Den tar vi! 

ANNONS

Så har det blivit i pandemins tid. 

Chansen att få något gott serverat på tallrik av proffs finns alltså fortfarande. Det är klokt att ta den ibland. 

Här är mitt förslag: Ring en vän, bestäm mötesplats på gång- eller bilavstånd, se er om. Och ät något gott på den krog som inga gäster har. Se det som en stödåtgärd och en investering i framtiden – för visst vill vi kunna äta ute igen, även inomhus! 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS