A-
A+

Känd medieprofil ryter ifrån: "Slår mot äldre"

Foto: Janerik Henriksson / TT
Celebriteter, Debatt, Hälsa, Medicin och hälsaNews55

En framgångsrik journalist och tidningsmakare tar strid mot ett kontroversiellt förslag.

Sarah Carlsson

Artur Ringart och News55 Debatt bjöd i början av februari in till ett samtal om Läkemedelsverkets nya förslag kring ID-kontroll vid hemleverans av receptbelagd medicin. Deras föreslagna ändringar har lett till kraftiga reaktioner och en som är kritisk är journalisten och medieprofilen Amelia Adamo. Hon har därför startat en namninsamling för att få Läkemedelsverket att skrota förslaget.

– Jag vill skapa en folklig opinion. Myndighetens förslag innebär att vi alla får strypta möjligheter att få vår medicin hemskickad, men det mest upprörande är att förslaget slår hårdast mot äldre, ensamma och sjuka på landsbygden som har långt till fysiska apotek och utlämningsställen, berättar hon för News55.

Läkemedelsverket motiverar ID-kravet med att man vill säkerställa att mediciner inte försvinner på väg till mottagaren. Men Adamo tycker inte att argumentet håller.

– Alla är överens om att säkerheten kring läkemedelstransporter ska vara hög, men det är bara några få promille av läkemedelspaketen som kommer i fel händer och det motiverar inte att folk ska få svårare att få sin medicin. Det går ju inte heller att utesluta att läkemedel också faktiskt försvinner på fysiska apotek, vårdcentraler eller sjukhus. Försvunna läkemedelspaket är ett litet problem i verkligheten. Redan idag tvingas många sjuka åka flera mil för att få tag på sin medicin på fysiska Apotek eller utlämningsställen. Målet borde ju istället vara att vara att öka tillgängligheten och underlätta deras livssituation, konstaterar hon.

Här kan du skriva under namninsamlingen!

Amelia Adamo. Arkivbild: Johan Jeppsson / TT

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.