News55

Så krisar vården av äldre: "Det är en skandal"

Larm om vården av äldre - en fortsatt kris
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 mars 2024

TV4 har i en serie artiklar uppmärksammat en äldrevård i kris. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson rasar över utvecklingen: "Det är en skandal".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritiken mot äldrevården är ett återkommande ämne i media. I förra veckan skrev News55 om förväntade nedskärningar inom äldrevården under 2024 och TV4 har i en serie inslag berättat om en äldreomsorg i kris.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Redan under coronapandemin blev det tydligt att det fanns stora problem. Men sedan de dess har det inte hänt så mycket menar professor Mats Thorslund, som satt med i Coronakommissionen.

— Man har inte kunnat, det handlar om bemanning och pengar. Även om det finns goda exempel så ser jag inte att det har skett några förändringar, säger han till TV4

– Det skulle behövas ytterligare 50 miljarder för att behålla dagens standard, det vill säga den nivå som vi i Coronakommissionen underkände. Ännu mer pengar behövs om omsorgen ska bli bättre och räcka till alla.

Äldre riskerar undernäring

TV4 har även pratat med Jonte Olofsson, vars pappa tappade 20 kilo när han flyttade till äldreboende. Christer, som Jontes pappa hette, dog kraftigt undernärd under januari tidigare i år. 

På äldreboendet fick Christer till en början sondmatning som senare togs bort och han rasade då i vikt. 

ANNONS

— Vi tror att anledningen är att han var rädd att sätta i halsen. Och då godtar bara personalen det och så tar de bort maten, säger Jonte Olofsson.

Undernäring kan bero på flera olika faktorer. Jonte Olofsson har aldrig fått svar varför boendet slutade med sondmatning för hans pappa. 

— Om en människa håller på att svälta ihjäl så måste man ju göra någonting. Jag är ingen expert men de hade väl kunnat göra något? Ge han näringsdrycker eller gå tillbaka till sondmatning.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Sex av tio patienter inom äldreomsorgen riskerar att bli undernärda, enligt nationella kvalitetsregistret Senior alert.

ANNONS

“Det är en skandal”

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson rasar över utvecklingen inom äldrevården.

— Beslut är fattat om att omställningen till god och nära vård ska ske men ingenting händer. Det är en skandal, säger hon till tidningen Senioren.

ANNONS

Läs mer:

Larmet: Allvarlig kritik mot äldreboenden

Här skärs det kraftigt ner på äldreomsorgen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS