News55

Larmet: Här har flera barn spårlöst försvunnit

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

Sju barn har hållits isolerade på en gård. När insatsstyrkan kom dit för att omhänderta tre av barnen var familjen spårlöst borta. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På en gård i Halland har sju små barn hållits avskärmade från samhället. De har inte gått i skolan på flera år och har inte haft kontakt med barnavårdscentralen, sjukvården eller tandvården de senaste åren.

Myndigheterna har varnats om situationen under lång tid, bland annat gjorde en släkting till några av barnen en orosanmälan redan 2017. Trots det har det isolerade livet kunnat fortsätta.

En tvåårig flicka som fötts på gården har aldrig blivit folkbokförd och finns inte i någon myndighets register.

”Det finns inga bevis på att flickebarnet finns, utifrån att ingen har sett henne”, skriver socialtjänstens handläggare om flickan.

Först efter flera år inledde socialtjänsten en större utredning och beslutade då att tre av barnen skulle omhändertas. Men när polisen kom till gården i mars var familjen borta.

– De gick under jorden samma dag som domen kom. Jag vet inte var de är, om de är i Sverige eller utomlands, eller hur de mår. Mitt uppdrag är vilande, säger föräldrarnas ombud, Elisabeth Scheffer till DN.

Föräldrarna har polisanmälts för egenmäktighet med barn, men utredningen lades ner.

– De här barnen hade inte hunnit ställas under vård. Man kan betrakta det som en lucka i lagen. Man skulle kunna tänka sig att rena undanhållandet borde vara straffbart. Men så är det inte. Om lagstiftningen är tänkt att skydda barnen så kan föräldrarna ta udden av lagstiftningen just så här, genom att gå under jorden, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn till tidningen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS