A-
A+

Polisen: Detta kan vara mål för terrordåd

Brott, lag och rätt, KungligtNews55

Polisen gör sig redo för att stärka säkerheten med anledning av det förhöjda terrorhotet. Det rapporterar SVT.

Sarah Carlsson

Annons

Firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen har pågått hela året men det kulminerar i helgen. På lördag kommer kungen och drottningen bland annat att åka kortege med häst och vagn genom centrala Stockholm. Man räknar med att tusentals människor kommer att samlas på gatorna.

Samtidigt har terrorhotnivån i Sverige höjts från nivå tre till fyra. Personer och platser med symboliskt värde kan vara en potentiell måltavla enligt experter.

– Det är där det synliggörs. Sker en terrorattack där har den dubbelpåverkan på Sverige. Både ett attentat med ett döds- och skadeutfall, men också: ”Titta här, ni klarar inte att skydda era egna symboler”, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarshögskolan, till SVT.

Var vaksam på omgivningen

Michael Fetz är samordnare för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen och han utesluter inte att firandet kan vara ett potentiellt mål. De som vill delta i festligheterna kan “fortsätta som man brukar” men bör vara vaksamma på omgivningen, uppmanar Fetz.

– Får man en dålig magkänsla ska man kontakta polisen, säger han.

Kungens firande behöver dock inte innebära att hotnivån höjs, menar Magnus Norell, som forskar om terrorism och säkerhetspolitik.

– Kungen är inte nödvändigtvis ett mål i sig. Hade Säpo eller polisen fått uppgifter om att det skulle finnas ett hot skulle man agera.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.