A-
A+

Här ska guldsmed ha lurat över hundra kunder

Ett stort antal kunder som lämnat in ägodelar till guldsmeden i Södertälje fick aldrig se dem igen. Foto: TT
Brott, lag och straffNews55

En guldsmed misstänks ha lurat över hundra kunder på smycken värda drygt 1,5 miljoner kronor.

Mauritza Klingspor

Kundflödet var tätt till guldsmeden i Södertälje. Han var väletablerad med gott rykte, och kund efter kund lämnade in värdefulla ägodelar som de aldrig fick tillbaka. Totalt ska mannen försnillat smycken värda drygt 1,5 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.

Historien tros ha sin början under 2016. Guldsmeden har hamnat i ekonomisk knipa och behöver mycket pengar – snabbt. Roten till hans ekonomiska problem är inte fastställt, men guldsmedens pappa uppger till polisen att sonen blivit hotad av Södertäljenätverket. Bland mannens kunder går rykten om att han har spelskulder. 

Totalt är det över hundra kunder som drabbats. En av dem är en 70-årig kvinna som anonymt talat med DN. 

– Jag hade ärvt två diamantringar av min mamma. De var mig otroligt kära, för mig är affektionsvärdet omätbart, säger hon till tidningen.

Kvinnan gjorde flertalet försök att få tillbaka smyckena hon lämnat in.

– Jag var inne så många gånger i butiken och frågade efter mina smycken. Han ljög och ljög, helt kallt. Mitt framför mina ögon kunde han låtsasringa för att få besked om var i leveranskedjan ringarna befann sig, trots att han visste att han själv pantsatt dem. 

Tålmodigt väntade kunder på att få tillbaka sina smycken. Misstankarna började komma när de fick vänta i över ett år för att få tillbaka sakerna de lämnat in. Mannen slingrade sig och hittade på förklaringar till varför de inte kunde få sina smycken tillbaka, den ena förklaringen märkligare än den andra. Tillslut anmälde ett 30-tal kunder honom till polisen.

I ett försök att lösa den akuta situation guldsmeden skapat, hittar han på att det varit inbrott i hans butik. När försäkringsbolaget tog del av bevisningen väcktes misstankar och istället anmäldes han till polisen.  

Åklagaren har yrkat på fyra års fängelse för guldsmeden som nekar till brott. Domen faller den 17 januari.

Mauritza Klingspor
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.