A-
A+

Så hanterar du familjens konflikter i jul

Julen är en tid då mycket kan komma upp till ytan när det gäller konflikter. Foto: Unsplash
MänskligtNews55

Det drar ihop sig till högtider och för många innebär detta också ett umgänge som kan leda till familjekonflikter. Enligt psykiater finns det vissa saker man bör tänka på för att få ett fridfullt firande.

Annelie Sandström

Ibland kan julen, och tiden innan, upplevas som en stressfylld tid fylld av press.

– Det kan handla om konflikter i familjen, att man inte vill fira med sin familj eller att man inte har råd att köpa julklappar till sina barn. Alla möjliga svårigheter kommer upp i ljuset och exponeras på ett annat sätt under en sådan här högtid, säger Ullakarin Nyberg, psykiater, till TV4 Nyhetsmorgon.

Ibland kan det finnas en elefant i rummet, som man ignorerar för att inte det ska förstöra stämningen. Men det kan också kännas påfrestade och falskt. Enligt Ullakarin Nyberg så är det ingen god idé att skyffla problemen under mattan, men man kan hantera det på ett bra sätt.

– Man kan ju faktiskt ta upp elefanten på bordet utan att reda ut. Bara klargöra: vi vet alla att det finns problem och att vi tycker olika, men kan vi bestämma tillsammans att vi inte pratar om det under julmiddagen för barnens skull. Man kan ha ett familjeråd för att komma fram till vad som passar bäst, säger hon.

Hantera alkoholproblem

Det kan finnas problematik kring alkohol och missbruk i många familjer. Där är Ullakarin Nybergs tips att komma överens om att man har alkoholfritt under tiden man är tillsammans.

– Då får man välja. Är snapsen viktigare än att träffa barnbarnen till exempel, då får det konsekvenser. Då kommer inte vi därför att vi vill skydda våra barn och så ses vi vid något annat tillfälle istället.

– Det ska man försöka prata öppet om, för man ska inte sitta och konfronteras med andras alkoholproblem under en sådan här middag. Det blir väldigt smärtsamt, säger hon till TV4 Nyhetsmorgon.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.