News55

Så lever folkkära tv-meteorologen John Pohlman idag

Artikelbild
På 80-talet dök John Pohlman upp i tv-rutan hemma i många svenskars vardagsrum varje vardagskväll. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 jan. 2024

Under 30 års tid lämnade han väderrapporter till svenska folket på Sveriges television. Nu lever den folkkäre tv-profilen ett helt annat liv utanför rutan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av karriären jobbade John Pohlman på SMHI och delade tiden i tv-rutan med en rad andra klassiska meteorologer som säkert många minns, bland andra Curry Melin, Stig Ahlgren och Karl-Einar Karlsson.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

När SVT i början av 80-talet flyttade sina vädersändningar från Norrköping till Stockholm följde John Pohlman med och blev anställd av public service-bolaget. Det här innebar att han varje vardagskväll under många år medverkade i direktsändning i Rapport. Han blev då en av vår mest folkkära tv-meteorolog och var igenkänd av de flesta.

John Pohlman blev utsedd till hedersdoktor vid Stockholms universitet samma år som han gick i pension, 2002. Och sedan dess har han ägnat sig åt ett helt annat liv, skriver Allas.

Spelar jazz

John Pohlman, som även är jazzpianist, har sedan tv-karriären ägnat sig åt att turnera landet runt och spela med olika band. Under pandemin blev det dock något mindre spelat av naturliga skäl.

Tiden tillbringas också mycket med hustrun Ann-Christine och paret har hängt ihop i över 65 år och har tillsammans tre barn.

Men under karriären var det begränsat med umgänge, och för Aftonbladet har han berättat att det också gjort att de kunnat hålla ihop under alla år, utan att slita på varandra och relationen. Så här sa han i intervjun:

ANNONS

– Man träffas inte så ofta. Mellan 1965 och 1967 tog jag en utlandstjänst som meteorolog i i Persiska viken. Det dröjde ett tag innan jag fick dit min familj, sedan när jag kom hem igen så började jag på tv, då hade jag dels jobbet på SMHI och dels på tv så det blev inte att vi träffades så mycket. Framför allt när jag blev anställd på tv så veckopendlade jag och hade en övernattningslägenhet i Stockholm. De sista 20 åren på tv var jag bara hemma lördag och söndag, då nöter man inte på varandra.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS