Tonny Roth om tiden i Hootenanny Singers

Celebriteter, Inrikes, Konst, kultur och nöje, Människor, Musik, SamhälleNews55

Tonny Roth var tidigare medlem i det folkkära popbandet Hootenanny Singers, men vad många inte vet är att Tonny var med vid startskottet av en magisk framgångssaga - nämligen ABBA:s.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Tonny Roth, 74, är född och uppvuxen i Västervik. Han spelade bas i bandet Hootenanny Singers som hade sin storhetstid under sextiotalet.

Tonny gick i samma skola som de som kom att bli bandet Hotenanny Singers.

– Det började med att Hansi Schwarz frågade om jag ville spela bas i bandet West Bay Singers, varpå jag svarade: ”Bara om Björn får vara med” (Ulvaeus reds.anm).

Schwarz satte dock hårt mot hårt och sade nej.

– Men efter ett tag kom han tillbaka och sa ”ta med honom då”, berättar Tonny.

Namnet Hootenanny Singers kom bandets manager, Stikkan Andersson på. Stikkan hade nämligen hört talas om en rörelse i USA med samma namn.

– Det var en ”rörelse” av olika band i USA som fick publiken att sjunga med. En ”rörelse” i USA borde väl komma till Sverige, tänkte Stikkan, och då skulle vi redan ha lagt beslag på namnet. Den kom inte, säger Tonny och skrattar.

      LÄS MER: ABBA-Björn om #metoo: ”En historisk vändpunkt”

Deltog i talangjakt

Hootenanny Singers blev istället en egen rörelse och deltog i tävlingen ”Plats på scen” efter att Björns mamma anmält dem.

– Det var allt från matlagare till personer som gick på händerna, en slags talangjakt, men det var nog oss det gick bäst för, berättar Tonny.

Hootenanny Singers blev en enorm succé och gruppen låg på svensktoppen med 40 låtar. Låten ”Omkring tiggarn från Luossa” låg på svensktoppen i exakt ett år och bandet turnerade konstant.

– Jag hittade en turnéplan från -65 hemma för ett tag sedan och det visade sig att vi hade 211 spelningar det året.

Det var en hektisk tid och bandet hade ofta två spelningar på samma kväll, ibland tre.

– Och då stod det i kontraktet att om vi var sena fem minuter drogs fem procent av gaget av, 15 minuter sena drogs det av 15 procent och så vidare, något som ledde till att vi körde som galningar, berättar Tonny.

      LÄS MER: Björn Ulvaeus slår ett slag för skarpare övervakning av medborgare

Studerade till läkare

Trots den hektiska vardagen började Tonny studera samtidigt som han turnerade med bandet och vid 40 års ålder bestämde han sig för att plugga till läkare.

– Det här med att bli läkare hade aldrig funnits i min tankebana, min pappa var fabriksarbetare och mamma var hemmafru, men så tänkte jag att det vore trevligt och fint på alla vis att vara läkare, förklarar Tonny.

Tonny berättar att endast en person var äldre än honom på läkarutbildningen.

– Haha, ja, vi var 98 personer i samma klass det var en tjej som var någon vecka äldre än jag, men hon hoppade av efter två veckor.

Tre av medlemmarna i Hootenanny Singers ryckte in i lumpen och kvällen innan det var dags för inskrivning bodde bandet på hotell och festade loss i Linköping.

– Det var faktiskt den kvällen som Björn och Benny träffades och spelade tillsammans för första gången, säger Tonny.

I Linköping har denna kväll förevigats med en bänk utanför gamla Rally hotell som gänget bodde på. Bänken är gjord i mörkt trä med två B:n riktade mot varandra.

Även om det inte är lika ofta som förr hörs Björn och Tonny fortfarande.

– Ja, vi hörs ibland. Han ringde och frågade om jag kunde närvara vid invigningen av bänken och i somras sågs vi. Vi åt mat och gick på Visfestivalen tillsammans, avslutar Tonny Roth.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons