News55

Biten av fästing? Så här gör du

fästing
Experterna tipsar om hur du hanterar fästingar på bästa sätt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / SCANPIX
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Om du har blivit biten av en fästing finns det några saker att tänka på. Vi tipsar om hur du bäst får bort fästingen och vad du gör med den efteråt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det bästa sättet att få bort en fästing som bitit sig fast på kroppen är att använda en fästingborttagare eller pincett, vilket News55 har rapporterat om tidigare. I nödfall kan man använda naglarna, men då finns det en risk att man inte får bort allting.

“Fästingens mundelar är hullingförsedda och brukar vara mycket svåra att få bort ur huden. Men försök ändå att med en steril nål eller ännu bättre en steril finspetsig pincett få bort fästingens mundelar”, förklarar biologen och fästingexperten Thomas Jaenson för Netdoktor.

Fästing i giftig vätska

Vad gör man när man väl har fått bort fästingen? Vissa hävdar att man måste bränna den för att vara säker på att den är död. Men riktigt så dramatisk behöver man inte vara. 

“Att stoppa den i papperskorgen räcker, eller spola ned den. Har den redan sugit blod så är den ju nöjd. Dessutom är den ofta skadad eller död efter att man har tagit bort den”, säger fästingexperten Katharina Ornstein, infektionsläkare vid region Skåne, till tidningen Land.

Hittar man däremot en stor och fullvuxen hona med massa ägg bör man avliva fästingen. 

“Jag brukar jag rekommendera att man lägger fästingen i en glasburk eller annan behållare, som innehåller sprit/etanol, 40-procentig eller högre koncentration), T-sprit, eller någon annat giftig vätska”, säger Thomas Jaenson, professor i entomologi vid Uppsala universitet.

TBE:

  • Virussjukdom som framför allt finns i södra och mellersta Sverige. Kusttrakterna runt Stockholm, Södermanland och Uppsala, samt runt Mälaren, är särskilt drabbade.
  •  I Sverige blir drygt 300 personer sjuka i TBE varje år.
  • Viruset överförs snabbt via fästingens spottkörtlar och därför kan du smittas även om du snabbt tar bort fästingen från kroppenKälla: 1177
ANNONS

Läs mer:

TBE sprider sig – här är symtom att ha koll på

Så slipper du getingar i sommar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]