News55

Så får du bort en fästing – utan pincett

fästing
Skydda dig mot fästingar med biologernas bästa tips. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Nu drar säsongen för fästingar igång på allvar. Hur skyddar man sig på bästa sätt och hur gör man om man har blivit biten av en fästing? Experterna har svaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det bästa sättet att få bort en fästing som bitit sig fast på kroppen är att använda en fästingborttagare eller pincett. Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, förklarar att man ska ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra loss den rakt ut, utan att vrida på den. 

Vid de tillfällen som man inte har tillgång till varken pincett eller fästingborttagare har biologen en nödlösning. 

– Skulle jag till exempel vara ute och tälta och glömt att ta med fästingborttagare, tar jag bort fästingar med naglarna som pincett, men det är pilligare och man riskerar att klämma på fästingen. Det är värt att ha med sig en fästingborttagare alltså.

Om man inte lyckas få bort hela fästingen på en gång är det bra att leta reda på en nål eller pincett. 

– Fästingens mundelar är hullingförsedda och brukar vara mycket svåra att få bort ur huden. Men försök ändå att med en steril nål eller ännu bättre en steril finspetsig pincett få bort fästingens mundelar, förklarar biologen och fästingexperten Thomas Jaenson till Netdoktor.

– Tvätta såret med någon antiseptisk lösning, t ex klorhexidin eller alsolsprit. Tvätta slutligen såret med 0,9 procentig NaCl-lösning (fysiologisk koksaltlösning). Om man inte lyckas få bort fästingens mundelar från huden brukar klådan (och mundelarna) ändå försvinna efter någon vecka.

Symtom efter fästingbett

De flesta som blir bitna av en fästing behöver inte söka vård. Men om man får en rodnad som är större än cirka tre centimeter, där fästingen har suttit fast, bör man kontakta vårdcentralen, anser Jaenson.

ANNONS

Om man får influensaliknande symtom med feber, huvudvärk och/eller ont i muskler och leder bör man dock kontakta vården så snart som möjligt, skriver 1177

Många som drabbas av TBE, fästingburen hjärninflammation, vet inte om att de har blivit fästingbitna före insjuknandet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Så det gäller att ha koll på kroppen och titta efter fästingar när man har varit ute i naturen. Doktor24 tipsar om att duscha efter en tur i naturen, så att fästingar som ännu inte bitit sig fast åker av.

Läs mer: TBE sprider sig – här är symtom att ha koll på

TBE – fästingburen hjärninflammation:

  • Virussjukdom som framför allt finns i södra och mellersta Sverige. Kusttrakterna runt Stockholm, Södermanland och Uppsala, samt runt Mälaren, är särskilt drabbade.
  •  I Sverige blir drygt 300 personer sjuka i TBE varje år.
  • Viruset överförs snabbt via fästingens spottkörtlar och därför kan du smittas även om du snabbt tar bort fästingen från kroppen

    Källa: 1177

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS