News55

Ny studie: Så krossas myt om ilska

Ny studie: Så krossas myt om ilska
Att vara utåtagerande och leva ut sin ilska är inget som stillar nerverna enligt ny studie. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Tillhör du dem som tror att det är bra att leva ut sin ilska, skrika och kanske slå sönder saker? I så fall har du fel. I varje fall enligt en ny studie som forskare tagit fram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny forskning från Ohio State University visar att det inte hjälper att lugna nerverna när man är arg genom att vara utåtagerande, skrika och kanske slå sönder saker. 

– Studien visar att uttrycka ilska inte är ett effektivt sätt att hantera sina känslor, men att aktiviteter som minskar fysisk upphetsning, alltså kroppens aktiveringssystem, är effektiva sätt att minska ilska, säger Sophie Kjærvik, doktorand på Ohio State University enligt TV4.

Bekräftas av ny studie

Metoder som att gå ut och skrika av sig i skogen är det heller ingen vits med.

– Man får en skön känsla i stunden och då är det lätt att tro att det är bra, men när man har tittar på det långsiktigt så märker man att det faktiskt inte hjälper. Så det är myter som man inte har forskat på tidigare, säger David Waskuri som är psykolog.

Ny studie: Så krossas myt om ilska
Ett lugnande yogapass kan vara mer lämpligt än till exempel boxning för att hantera ilska, enligt studie. Foto: Unsplash

Han har även sett tidigare studier som visar att det är en myt att man till exempel skulle få ut ilska genom ett boxningspass.

– Det är bra att det kommer en sådan här stor metastudie som bekräftar det, säger David Waskuri.

ANNONS

Metastudien består av en sammanställning av 154 olika studier som gjorts. 

ANNONS

Bensin på elden

Om man gör saker när man känner ilska, som till exempel kasta en tallrik i väggen så kan det få motsatt effekt.

– Det blir som att man häller bensin på elden. För att om du redan är triggad är ditt sympatiska nervsystem igång, och så gör du en sak som triggar det ännu mer. Då kommer du inte bli av med det, utan du måste bryta med en aktivitet som är tvärtom och lugnar ner en.

Så hanterar du ilska

Det som kan ha verklig effekt mot upprörda känslor och ilska bygger på att trigga det lugna parasympatiska systemet i kroppen. Som att ta djupa andetag.

– Magandas långsamt och ta djupa andetag. Det vet vi att det triggar vårt parasympatiska lugn- och rosystem. Meditation är också väldigt bra. Då räknar man andetag, man ältar inte utan gör en lugn aktivitet.

Annat som han förespråkar för att behålla ett stabilt lugn i kroppen är att hitta lugnande aktiviteter i sin vardag, som till exempel yoga, lyssna på klassisk musik eller läsa en bok.

ANNONS

– I psykologin pratar vi mycket om sund och självhävdelse. Det är att ilskan har en funktion, men det man vill komma ifrån är den här destruktiva ilskan när man kastar saker eller skriker. Men just att sätta gränser och säga ifrån, det är någonting bra, säger David Waskuri till TV4.

Läs mer:

6 effektiva sätt att förbättra din mentala hälsa

Så kan ny forskning bidra till hälsosamt åldrande

Därför kan dans vara bättre än gym

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS