20 procent av alla människor får sömnproblem någon tid i livet. Som tur är finns det hjälp att få. Te med örter är en god idé att testa – både nyttigt och välgörande för sömnen.
Mest läst i kategorin
Örterna bidrar inte bara till att du somnar lättare utan förbättrar även sömnkvaliteten. Att dricka te med örter kan bli en välgörande kvällsrutin. Nedan följer fyra sömnfrämjande förslag från Kurera.
Trotjänaren kamomill
Örten är nog sömnens vän nummer ett och har sedan urminnes tider intagits för sina rogivande och sömnfrämjande egenskaper. Den lugnande effekten beror antagligen främst på antioxidanten apigenin.
Senaste nytt
Väldoften lavendel
Lavendel lindrar oro och gör att du somnar lättare. Det är knopparna av lavendelblomman som används till teet och sprider lugn och väldoft.
Citronmeliss – sömnfrämjande sedan medeltiden
Denna citrusdoftande ört har nyttjats sedan medeltiden för att skapa lugn och bättre sömn. Örten tillhör myntafamiljen och används även ofta i aromaterapi. Citronmeliss är sövande eftersom den höjer den lugnande signalsubstansen GABA, något som påvisats i studier på möss.
Valeriana – krigets rogivare
Traditionell medicinsk växt mot sömnproblem och oro. Valeriana ska ha använts som lugnande preparat efter flygbombningar under andra världskriget. Även här sägs den rogivande effekten komma sig av ökade nivåer av GABA.
Så brygger du perfekt te
Matetea har sammanställt en liten guide om hur du brygger ditt te på bästa sätt:
- Tillsätt 85-100 grader varmt vatten (Använt fräscht vatten, gärna källvatten.)
- Låt teet stå och dra i 8-12 minuter.
- Täck över teet medan det drar så att det håller värmen så att du kan vara säker på en perfekt bryggtemperatur.
Sedan är det bara att krypa upp i soffan och koppla av och vänta på att alla rogivande egenskaper ska vagga dig till sömns.
Läs vidare:
Så tränar du för att sova som en stock
Boosta din mat med fem näringsrika livsmedel
Somna rekordsnabbt – här är tricken
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.