News55

Boosta din mat med fem näringsrika livsmedel

spenat är bra mat
Mixa dig en smoothie för att ta till vara på spenaten på bästa sätt. Foto: Janerik Henriksson / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Preppa din mat med viktig näring och förbättra hälsan. Här är tips på fem välgörande livsmedel som gör gott på flera sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gröna grönsaker

Broccoli och kål är fullmatade med näring och viktiga ämnen som kalcium, fiber, samt vitamin A, C, E och K.

Vitlök

Beskrivs av StarsInsider som ett “superlivsmedel”, som innehåller vitamin C, B1 och B6 och flera mineraler. 

När man pressar vitlök bildas alliin och allicin, vilket sägs ha hälsofrämjande egenskaper. Studier visar även att aktiva komponenter i vitlöken kan vid förtäring bidra till en minskad risk för åderförfettning och ett lägre blodtryck. Det rapporterar iForm.

Grönkål

Grönkål är ett kalorifattigt livsmedel som innehåller flera bra näringsämnen. Den är rik på vitamin A, C, K1 och dessutom fiberrik. 

Grönkål innehåller även nyttiga antioxidanter och mineraler, skriver StarsInsider

ANNONS

Bär

Bär innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Mat för hjärtat

Visste du att särskilt blåbär kan ha en god inverkan på hälsan?

blåbär nyttigt i mat
Blåbär kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det blåa bäret som fyller våra svenska skogar senare under säsongen är rika på vitaminer och mineraler, som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes, rapporterar Hjärt- lungfonden

“Blåbär passar väldigt väl in i en hälsosam kost. Blåbär är ett av de vanligaste bären vi äter och karaktäriseras av deras höga näring, fiber, vitaminer och mineraler, samt deras höga halter av många olika bioaktiva ämnen. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar”, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet, till Hjärt- lunfonden. 

Hon påtalar även att man får välbehövlig vardagsmotion när man ger sig ut i skog och mark för att plocka bär. 

ANNONS

Spenat

ANNONS

Spenatens späda blad är fyllda med näring och rika på vitamin A, C och K, samt mineraler och antioxidanter. Det är framför allt det fettlösliga pigmentet lutein som gör spenaten så nyttig, skriver sajten Land. Luteinet försvinner dock vid uppvärmning och därför bör man allra helst göra en spenatsmoothie eller juice, för att inte gå miste om näringsämnet.

“Det bästa är att inte hetta upp spenaten alls. Allra bäst är att göra smoothie och tillsätta fett från mjölkprodukter, som grädde, mjölk eller yoghurt. När spenaten finfördelas släpps mer lutein ut från spenatbladen, och fettet ökar luteinets löslighet i vätskan”, säger forskaren Rosanna Chung till Forskning.se.

Läs vidare här:

Tre enkla råd för bättre vikt och hälsa

Sänk ditt blodtryck – med enkelt kostråd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS