News55

Studie: Den inre rösten påverkar hur du löser problem

Studie: Den inre rösten påverkar hur du löser problem
Rösterna i ditt huvud kan bli ettproblem. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Forskare har upptäckt att alla inte har den inre röst som är så viktig för att lösa problem och hjälper oss att komma ihåg ord. Så många kan sakna denna inre röst och så går istället den inre kommunikationen till, enligt forskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förr i tiden antogs det allmänhet att inre tal var en universell mänsklig upplevelse, men efter en studie bekräftas det att så inte är fallet, rapporterar Newsweek..

Forskarna räknar med att mellan 5 och 10 procent av människor saknar inre röst. 

– En del säger att de tänker i bilder och sedan översätter bilderna till ord när de behöver säga något, säger lingvisten Johanne Nedergård vid Köpenhamn universitet till sajten.

Hon har tillsammans med kollegan Gary Lupyan från Wisconsin-Madisons universitet undersökt denna brist på inre röst, som de kallar anendophasia.

Testgrupp fick lösa problem

De genomförde en studie med 93 vuxna, där ungefär hälften uppgav att de hade en låg nivå av inre tal. Deltagarna fick olika uppgifter; bland annat att komma ihåg ord i en sekvens och att avgöra om en uppsättning bilder innehöll ord som rimmar.

Skulle de med anendofasi få svårare att komma ihåg långa listor med ord? Detta då det hjälper att upprepa dem för sig själv i huvudet.

Hypotesen visade sig stämma.

ANNONS

–  Deltagarna utan inre röst var betydligt sämre på att komma ihåg orden. Detsamma gällde en uppgift där deltagarna skulle avgöra om ett par bilder innehöll ord som rimmar. Även här det är avgörande att kunna upprepa orden för att jämföra deras ljud och därmed avgöra om de rimmar.

Ett område där forskarna misstänker att en inre röst spelar roll är terapi. Inom kognitiv beteendeterapi, behöver man identifiera och ändra negativa tankemönster. Att då ha en inre röst är mycket viktig i processen, skriver Newsweek.

ANNONS

Rösterna i huvudet kan bli problem

En inre röst som är överdrivet positiv eller negativ leder ofta till problem och brukar vara ett tecken på dålig självkänsla, skriver Mentabee.

En negativ inre röst hindrar oss i regel från att komma till vår fulla potential, medan den överdrivet positiva rösten ofta maskerar en stark ångest.

Hur ska man då tala till sig själv? Finska Mielenterveystalo har i sitt egenvårdsprogram tipsat om tankar som skapar en accepterande inre röst:

  • Jag accepterar att jag inte är perfekt
  • Jag önskar att jag får vara lycklig
  • Jag förtjänar vila
  • Jag är en värdefull person.

Mielenterveystalos webbtjänst ger information om psykisk hälsa både tilla allmänheten och yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.

ANNONS

Läs mer:

Expertens tips: Så slipper du stressen i försommar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS