News55

Viktigt om du ska ta med hunden på utlandsresan

På väg med hunden och resväskan.
Du kan ta med hunden på din semesterresa utomlands, men du behöver följa alla gällande regler. (Foto: Leo Sellén/SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Det går bra att ta med hunden på utlandsresan, men det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för det land ni ska resa till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att resa med hunden krävs många förberedelser och du behöver ha koll på de regler som gäller, det skriver TT i Svenska Dagbladet.

Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska kennelklubben, SKK, säger att reglerna kan variera mellan olika länder.

“Tänker man göra stopp på vägen bör man kolla vad som gäller där. Reglerna har en tendens att ändra sig, så man bör kolla varenda gång man åker”, säger hon till TT i SvD.

Det kan vara regler om sådant som avmaskning och krav på munkorg eller koppel. På Jordbruksverkets webbplats finns information, du kan även fråga ambassaden för det land du ska till.

Slarva inte

Om hunden ska resa måste den vara id-märkt med chip eller tatuering, den måste också ha ett giltigt pass som endast kan utfärdas av en veterinär och ha ägarens underskrift.

Hunden måste alltid ha en giltig vaccination mot rabies. I en del länder finns det sjukdomar som inte finns i Sverige, dem behöver du känna till så du kan ta reda på om hunden behöver ta profylax eller vaccineras.

En del länder tillåter inte vissa hundar och släpper inte in dem även om de har alla papper och vaccinationer som krävs. I Danmark är exempelvis 13 raser förbjudna, en av dem är american staffordshire.

ANNONS

Janina Pfalzer berättar att den rasen är ganska vanlig i Sverige och varnar för att det finns rättsfall där de danska myndigheterna hat tagit hundarna.

När du kommer tillbaka till Sverige måste hunden “förtullas”, du ska visa hundens pass och beviset på rabiesvaccinationen, har du inte passet och vaccinationsbeviset måste hunden sitta i karantän eller avlivas, så slarva inte, skriver TT i SvD.

Semester med hunden: Så gör du

Att resa med hund kan vara en härlig upplevelse både för dig och din fyrbenta vän. Med rätt förberedelser kan resan bli en minnesvärd upplevelse full av äventyr och gemenskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS