I en rapport från Nima Sanandaji tecknas en bild av en generation där normerna kring arbete försvagas och acceptansen för bidragsfusk växer.
Färre unga ser arbete som en självklarhet – och bidragsfusk ökar


Mest läst i kategorin
Arbetsmoral, strävsamhet och tillit – tre grundpelare i det svenska samhällsbygget. Men nya siffror från en rapport av författaren Nima Sanandaji visar att de håller på att vittra sönder bland unga.
Bara en tredjedel av unga svenskar tycker i dag att det alltid är fel att fuska med bidrag. I början av 1980-talet var motsvarande andel drygt 60 procent, skriver Tidningen Näringslivet.
Utvecklingen pekar på en djupare normupplösning – en förändring som riskerar att underminera välfärdens legitimitet och samhällskontraktet.
“När unga inte ser något större problem med att fuska urholkas legitimiteten för välfärdssystemet”, säger Nima Sanandaji.
MISSA INTE: Experten: Politikerna missar det viktigaste med svensk pension
Arbetsmoral går ner och bidragsfusk går upp
Siffrorna är nedslående även när det gäller synen på hårt arbete. Endast 16 procent av unga svenskar anser att det är viktigt att barn lär sig strävsamhet. Jämförelsevis anser 66 procent av unga amerikaner att just detta är centralt att förmedla till nästa generation.
Mönstret återkommer när unga får frågan om arbete som karaktärsdanare. Bara nio procent av svenska ungdomar håller med om att den som inte arbetar riskerar att bli lat – betydligt lägre än i både Norge och Danmark där motsvarande siffror ligger på 20 respektive 29 procent.
Denna förändring i värderingar märks också i praktiken med att bidragsfusk ökar. Restaurangägare vittnar om oseriösa jobbansökningar där sökanden i själva verket verkar vara mer intresserade av att kunna behålla sin a-kassa än att få ett arbete.
Anna Hultberg på Krog & Co i Halmstad beskriver situationen som “skrämmande” för TN och menar att bidragssystemet utnyttjas allt mer medvetet för bidragsfusk.

MISSA INTE: Experten: Jakten på perfekta sömnen kan bli farlig
Senaste nytt
Ett sviktande förtroende mellan människor
Det är inte bara arbetsmoralen som dalar. Även tilliten mellan människor, en gång ett av Nordens starkaste kännetecken, är på nedgång.
56 procent av unga svenskar anser i dag att man kan lita på de flesta människor, en siffra som faller klart under nivåerna i Norge, Danmark och Finland där 70 procent fortfarande håller fast vid denna tro.
“Tillit är ett av Nordens viktigaste kapital. När den försvagas, som vi nu ser i Sverige, får det konsekvenser för allt från företagsklimat till samhällsgemenskap”, säger Nima Sanandaji till TN.
MISSA INTE: Rekordstor ökning av naturreservat i Sverige: 206 000 hektar
Inte bara bidragsfusk och negativitet
Alla signaler är dock inte negativa. Studien visar att en betydande andel unga fortfarande värderar arbete högt. 37 procent säger att de skulle se det som negativt om arbete i framtiden skulle tillmätas mindre betydelse.
Det är en högre andel än i många andra västländer, bland dem Kanada och Nederländerna.
Rapporten lyfter också fram en intressant motvikt: utrikes födda svenskar visar starkare normer kring arbetsmoral och strävsamhet än infödda svenskar.
Detta pekar på att det demografiska skiftet inte nödvändigtvis innebär en försvagning av samhällsnormerna – tvärtom kan det bidra till att upprätthålla dem.
Läs mer om ekonomi:
Statistiken: Bolåneräntan stiger efter lång stillastående period
Experten: Då bör du inte vänta med att ta ut pensionen
Boendekostnader rusar: De ensamma drabbas hårdast

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.