News55

Fler blir bilsjuka i elbilar - forskarna vet varför

elbilar
Det är vanligare att bli åksjuk när man åker specifikt elbilar. (Foto: Getty Images och Narcisa Palici´s Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Allt fler människor blir bilsjuka när de åker i elbilar jämfört med vanliga bensin- och dieselbilar. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktier
Spela klippet
News55 TV

Börsprofilen Ebba vill få fler att spara i aktier: Startade "finansläger"

22 juli 2025
Aktier
Spela klippet
News55 TV

Så handlar du aktier billigast och smartast för din plånbok

22 juli 2025

Nu har forskarna hittat förklaringen till varför elbilar skapar mer åksjuka än traditionella fordon, skriver The Guardian.

William Emond är doktorand och forskar om bilsjuka vid universitetet i Belfort-Montbéliard i Frankrike. Han förklarar att hjärnan inte kan förutse rörelserna lika bra i elbilar.

MISSA INTE: Varning: Bedragarnas SMS från falska “Pensionsmyndigheten”

Hjärnan förbereder sig på fel sätt för elbilar

Problemet ligger i att de flesta människor har kört bensin- och dieselbilar i hela sitt liv. Hjärnan har lärt sig att förutse acceleration efter att motorn varvar upp – en varning om att hastigheten kommer att ändras.

I en elbil hörs inga sådana ljud från motorn. Det elektriska systemet är tyst och ger inga signaler om vad som kommer att hända. William Emond säger att hjärnan blir förvirrad av den nya miljön. 

“Större illamående i elbilar kan förklaras av brist på tidigare erfarenhet, både som förare och passagerare, där hjärnan har svårare att uppskatta rörelsekrafterna eftersom den förlitar sig på tidigare erfarenheter från andra typer av bilar”, säger William Emond.

Folk har helt enkelt inte hunnit vänja sig vid elbilarnas sätt att röra sig. Det tar tid för hjärnan att anpassa sig till den nya typen av fordon.

ANNONS

MISSA INTE: Makalösa framsteg: Nu kan man bota medfödd dövhet

ANNONS

Regenerativ bromsning skapar problem

En annan orsak till bilsjukan i elbilar är den regenerativa bromstekniken. När elbilen saktar ner omvandlas rörelseenergin till elektricitet som lagras i batteriet.

Detta gör att bilen saktar ner gradvis och jämnt under en längre period, istället för att bromsa snabbt som vanliga bilar. Den här typen av långsam inbromsning är kopplad till högre nivåer av åksjuka.

En studie från 2024 bekräftade att regenerativ bromsning kan utlösa bilsjuka. Forskarna skrev att högre nivåer av regenerativ bromsning kan framkalla åksjuka hos passagerarna.

Studier har också visat att vibrationer från stolarna i elbilar och bristen på motorljud bidrar till att fler blir illamående.

MISSA INTE: 600 cancersjuka fick felaktiga prostata-besked: “Inte friska”

Så fungerar bilsjuka

ANNONS

Bilsjuka uppstår när hjärnan får motstridiga signaler från olika sinnen. Innerörat som hjälper till att kontrollera balansen, ögonen och kroppen skickar olika information till hjärnan.

William Emond förklarar att hjärnan tolkar denna konflikt som ett problem. 

“Om denna konflikt kvarstår över tid kan den överskrida en tröskel som utlöser kroppens autonoma reaktioner, såsom symtom som liknar åksjuka”, säger William Emond.

När hjärnan inte kan förutse fordonets rörelser uppstår en konflikt mellan vad den förväntar sig och vad som faktiskt händer. Den här konflikten kan leda till illamående, yrsel och andra symptom på åksjuka.

Det är därför föraren sällan blir bilsjuk – hen vet vad som kommer att hända och kan förbereda sig.

Elbilar ger färre ledtrådar

Elbilar ger helt enkelt färre ledtrådar om vad som kommer att hända jämfört med vanliga bilar. Motorn är tyst, vibrationerna är annorlunda och bromsbeteendet skiljer sig markant.

William Emond jämför det med att vara i en tyngdlös miljö där nästan alla blir sjuka eftersom hjärnan saknar tidigare erfarenhet.

ANNONS

“När hjärnan utsätts för en ny rörelsemiljö behöver den vänja sig, eftersom det saknas tidigare erfarenhet i ett sådant sammanhang”, säger William Emond.

I vanliga bilar har hjärnan lärt sig tolka motorljud, vibrationer och andra signaler för att förutse rörelser. I elbilar saknas många av dessa signaler.

Elbilar kör mer erratiskt och oförutsägbart, vilket gör folk emr åksjuka. (Foto: Pexels och Art_Photo)

Forskarna jobbar på lösningar

När fler människor köper elbilar arbetar forskarna redan med lösningar på problemet. Flera studier föreslår att bilsjuka i självkörande elbilar kan behandlas med visuella signaler.

Interaktiva skärmar och speciell belysning kan hjälpa passagerarnas hjärna att förutse rörelseförändringar. Även vibrationssignaler kan användas för att minska känslan av att bli kastade omkring i baksätet.

22 procent av alla nya bilar som såldes världen över 2024 var elbilar, jämfört med 18 procent 2023. När elbilar blir vanligare kommer fler människor att vänja sig vid deras speciella rörelsemönster.

Tills dess får passagerare i elbilar helt enkelt räkna med att det kan ta tid för hjärnan att anpassa sig till den nya tekniken.

ANNONS

“Om vi är vana vid att resa i bilar med förbränningsmotorer har vi lärt oss att tolka bilens rörelser genom signaler som motorvarv, vibrationer och vridmoment. Men att åka i en elbil för första gången innebär en ny rörelsemiljö för hjärnan, som då behöver anpassa sig”, förklarar William Emond.

Läs mer om ekonomi:

Kris för kontanter – De ska lösa problemet med tomma bankomater

Kommer Coop gå i konkurs? Blöder 2 700 miljoner kronor

Här sjudubblas hyran – där Kungen är hyresvärd: “Zombiemiljö”

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS