Att avgöra om mat är ätbar handlar ofta om att lita på syn, lukt och smak. Men vissa livsmedel kan snabbt bli dåliga utan synliga tecken, och då är det viktigt att vara extra försiktig.
Livsmedel som du faktiskt bör slänga


Mest läst i kategorin
För att minska matsvinn är det ofta bäst att använda sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den.
Men vissa livsmedel kan bli dåliga väldigt snabbt, utan att det märks på utseende eller lukt. Tidningen Land har sammanställt en lista över livsmedel som bör kastas för att undvika risk för matförgiftning.
Livsmedel med mögelfläckar
Bröd med mögelfläckar bör alltid slängas, enligt Livsmedelsverket. Möglet sprider sig snabbt genom brödets porösa struktur och kan finnas långt utanför den synliga fläcken. Ibland syns inte ens möglet, men kan avslöjas genom smaken – då bör brödet slängas.
På samma sätt gäller det för yoghurt, färskost och créme fraiche med mögel. Dessa livsmedel innehåller mycket vatten, vilket gör att mögelgifter snabbt kan spridas i hela produkten. Det räcker alltså inte att ta bort den mögliga ytan.
Fisk och skaldjur kräver extra uppmärksamhet
Rökt eller gravad fisk kan innehålla farliga bakterier som listeria, särskilt farligt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Bakterien är svår att upptäcka då den varken syns eller luktar, skriver Land. Därför är det viktigt att kolla datum och konsumera fisken innan sista förbrukningsdag- istället för att blint lita på sina sinnen.
Rå fisk med mörkt kött, som strömming och tonfisk, kan utveckla histamin om den förvarats för varmt. Histaminförgiftning kan ge akut magsjuka, enligt Livsmedelsverket. Det är därför viktigt att förvara rå fisk vid rätt temperatur.
Köttfärs – ett riskfylld livsmedel
Köttfärs är extra känslig för bakterier, bland annat EHEC, som kan finnas utan att märkas på lukt eller smak. Därför ska man aldrig ära rå köttfärs och se till att den är ordentligt tillagad innan man serverar den.
Släng ruttna bär
Bär är känsliga livsmedel som lätt blir dåliga. Mögliga eller ruttna bär ska alltid slängas. Även vid tillagning av saft och sylt är det viktigt att endast använda friska och fasta bär. Förvarar man bären i kylen så möglar de inte lika snabbt, skriver Livsmedelsverket.
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag
Många förväxlar bäst före-datum med sista förbrukningsdag.
Bäst före-datum anger när maten förväntas hålla hög kvalitet, men produkten kan ofta ätas även efter detta datum.
Sista förbrukningsdag är däremot en säkerhetsgräns för livsmedel som lätt förstörs. För öppnade förpackningar kan hållbarheten vara kortare än datummärkningen anger.
Läs mer på News55: I väntan på vaccin mot borrelia – ovanliga symtom att ha koll på
Se även: Mikroplaster på insidan – vad gör de med vår kropp?

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.