Salladsbufféer i för höga temperaturer, råttspillning i personalutrymmen och sopsaft på golvet i omklädningsrummet. Svenska Dagbladets granskning visar att en majoritet av Bröd & Salts kaféer fått omfattande anmärkningar vid livsmedelsinspektioner. Anställda vittnar nu om stress, bristande hygienrutiner och en kultur där utbildning prioriteras bort.


Under 2024 och 2025 har 20 av 27 Bröd & Salt-enheter, inklusive huvudbageriet, fått anmärkningar vid livsmedelsinspektioner runtom i Sverige. Det handlar om allt från felaktig temperatur på matvaror till undermålig städning och förvaring. Totalt har kedjan samlat på sig 67 avvikelser i Stockholm – betydligt fler än liknande kedjor som Holy Greens, Subway och Fabrique.
Ett särskilt utsatt kafé är det på Skeppsbron, där temperaturen på flera maträtter – som lax, räkor och kyckling – låg över 13 grader, trots att Livsmedelsverket rekommenderar förvaring mellan 4–8 grader. På ett annat kafé noterades att en fågel flög fritt inomhus.
MISSA INTE: Förkylning, pollen eller covid? Så känner du igen symtomen
Bristande rutiner och dålig utbildning
Flera unga anställda berättar om hur de kastats in i arbetsuppgifterna utan grundläggande utbildning i livsmedelshantering. Endast en av sju intervjuade uppger att hon fått hygienutbildning – övriga beskriver en vardag där fokus låg på att lära sig göra kaffe, inte hantera livsmedel säkert.
Flera vittnar också om att temperaturen på maten ofta inte kontrollerades, särskilt efter att kallskänkorna gått hem. I vissa fall stod mat framme i timmar, utan att någon visste hur länge.
“Jag fick improvisera. Det var många som inte visste hur man tar temperaturen. De visste inte ens vad en termometer är, eller var den fanns”, säger en tidigare anställd.

Senaste nytt
Risk för matförgiftning
Att hålla kall mat vid rätt temperatur är avgörande för att undvika bakterietillväxt. Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, varnar för riskerna med salladsbarer:
“Salladsbarer innebär särskilda risker. Maten är ofta finfördelad, vilket ger bakterier större yta att växa på. Om maten inte hålls kall kan man bli sjuk”, säger han.
SvD har tidigare skrivit om matgästen Yrsa Wettergren och en rad andra som anmält att de blivit matförgiftade efter att ha ätit från salladsbuffén på Bröd & Salt.
“Jag skulle aldrig själv ha ätit från buffén. Den fick en fruktansvärd övervärme”, säger en ung anställd som berättar att salladsbuffén kunde stå framme i värmen hela dagen.
Personal pressas och får ta stort ansvar
Utöver hygienproblemen pekar flera unga medarbetare på arbetsvillkor som skapar stress och press. Vissa har fått ansvar för att stänga stora kaféer på egen hand inom 30 minuter – något som enligt flera varit omöjligt att göra hygieniskt korrekt utan övertid.
En tidigare anställd visar upp en chattkonversation med sin chef där det framgår att övertid inte accepteras, trots att tiden ofta inte räckt till för att hinna med städningen.
“Jag fick stänga en butik med två våningar själv. Det var väldigt svårt att hinna ta hand om hygienen på rätt sätt”, berättar en annan.
Företagets svar: “Förbättringsarbete pågår”
Bröd & Salt vill inte ställa upp på intervju, men i ett skriftligt uttalande från pr- och marknadsansvarig Annelie Vest medger företaget brister. Hon uppger att ett omfattande förbättringsarbete pågår, med fokus på utbildning, uppföljning och kontroll.
“Vi är fullt medvetna om att temperaturkontroll är en grundläggande del av livsmedelssäkerheten”, skriver hon.
Men flera av de anställda upplever att förändringarna uteblir i praktiken. Många är unga, nya på arbetsmarknaden och rädda för att kritisera öppet – av rädsla för att det ska påverka framtida jobbmöjligheter.
Bröd & Salt har expanderat snabbt och driver idag ett 25-tal kaféer i Stockholm, samt enheter i Uppsala och Göteborg. Kedjan planerar även att öppna nya kaféer i Norrköping och fler i Göteborg. Frågan är om företagets kvalitetsarbete hinner i kapp tillväxttakten.
Läs mer:
Oväntat: “Andliga” kristaller i Sverige gynnar talibanerna
Balearerna sätter stopp för “selfieturism”
Transparenta solceller – vägen till självförsörjande byggnader
Demografisk kris förändrar Sverige och dess uppbyggnad i grunden

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.