News55

Avslöjande: Lätt att tvätta pengar

Artikelbild
Flera internationella penningförmedlare skickar kontanter anonymt till utlandet, en metod som kan användas för att tvätta pengar. Arkivbild. (Foto: Martina Holmberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Genom att skicka pengar anonymt via vanliga penningförmedlare kan kriminella göra svarta pengar vita. Det visar en granskning av SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom multinationella penningförmedlare som Ria Money Transfer och Small World skickas flera miljarder kronor utomlands varje år. Uppdrag granskning visar i ett nytt program att det går att lämna in kontanter hos ombud till de båda företagen utan att legitimera sig.

Av 27 undersökta ombud vägrade 15 att genomföra anonyma transaktioner men 12 gick med på att skicka pengar anonymt. Vid varje tillfälle skickades 10 000– 20 000 kronor i kontanter. Att skicka kontanter innebär en förhöjd risk för penningtvätt eftersom pengarna inte går att spåra.

I vissa fall hade personen som lämnade in pengar dessutom med sig en annan persons legitimation. Mottagarna fanns i riskländer, som Turkiet och Kenya.

Att skicka kontanter anonymt utomlands är en metod som kriminella använder sig av för att tvätta pengar. Kartläggningen gjordes i sju svenska städer, inklusive Malmö, Stockholm och Göteborg.

Ria Money Transfer och Small World hävdar till SVT att de har strikta riktlinjer för att säkerställa att alla lagar följs.

Dagens Nyheter rapporterar också om att oärliga mäklare och bankanställda kan möjliggöra penningtvätt genom bostadsaffärer. Uppläggen kan gå ut på att svarta pengar för handpenning förs över till mäklarens konto som döljer pengarnas ursprung. Mäklare kan också fabricera falska anställningsuppgifter som gör att kriminella beviljas lån.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS