News55

Brott mot äldre personer stiger

Bedrägerier mot äldre personer ökar i både Sverige och USA
Bedrägerier mot äldre personer ökar i både Sverige och USA (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Ett av de vanligaste brotten mot äldre personer är bedrägerier, enligt FBI. Det är ett galopperande samhällsproblem som ökar markant i kostnader – både för de som drabbas liksom samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte glädjande att bli av med sina besparade pengar när man på ålderns höst planerat att dra sig tillbaka och njuta av friheten.

I ett land som USA där många dessutom inte har råd att pensionera sig, blir den här typen av problem extra kännbart. Det som kännetecknar bedragaren är frånvaron av empati och samvete – det enda som gäller är att håva in pengarna.

SVT:s Uppdrag Granskning har gjort flera reportage om bedrägerier, bland annat detta. Bedragarna lever lyxliv i Marbella – ett mecka för välbeställda personer med inte så sällan ljusskygga verksamheter.

Pensionären som drabbas blir oftast den som får betala priset. Bedragaren blir nöjd och drar vidare.

Bedrägerier mot äldre motsvarande 34 miljarder kronor

ABC News rapporterar om att personer över 60 år i USA totalt förlorade mer än 34 miljarder svenska kronor (USD 3,4 billion). Över 100 000 anmälningar av bedrägerier mot äldre personer registrerades hos FBI, men det kan röra sig om många fler offer eftersom brott även rapporteras på delstatsnivå, kanske mest så.

Bland de vanligaste bedrägeribrotten har teknisk support ökat lavinartat enligt ABC News. Bedragarna utger sig för att vara representanter för legitima företag som kontaktar sina kunder om olika påhittade problem som uppstått med deras konton.

Vanligtvis påstås de ha utsatts för bedräglig verksamhet, vilket kräver omedelbara åtgärder, eller så har den kontaktade kunden rätt till en återbetalning, men måsta ladda ner en fil eller programvara för att få tillgång till pengarna.

ANNONS

Bland andra, vanliga brott hör investeringsbedrägerier där kryptovalutor är vanligt förkommande. Bedragarna är listiga och tycks alltid ligga ett steg före polisen.

ANNONS

Banker och finansinstitut måste ta större ansvar

Finansinstitut måste göra mer för att skydda sina kunder, speciellt de äldre, konstaterar James Barnicle, ansvarig för ekobrottsutredningar hos FBI.

Den här sortens problem har även debatterats flitigt i Sverige. Bland annat gick statsminister Ulf Kristersson ut offentligen med krav på ökat ansvar bland svenska banker och finansinstitut för att skydda sina kunder mot bedrägerier. Svenska banker har även gått ut med stöd för att hjälpa till att förbygga framtida bedrägerier.

Huvudsakliga råd för att undvika bedragare:

  • Ring inte upp – Bedragare kan försöka stressa fram ett beslut
  • Klicka inte på länkar – Bedragare kan skaffa sig åtkomst till offrets dator
  • Var uppmärksam – Bedragare kan manipulera avsändare och få hemsidor att verka legitima
  • Tänk efter – Bedragare kan gå långt i sina försök att luras

Läs också:

ANNONS

Sveriges banker: Så kan du stå emot bedragare

Över 300 personer utsatta för guldbedrägerier

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS