News55

Gängkriminellas koppling till näringslivet: "Systemhotande"

Internationell maffia går på barn i Sverige
Sverige beskrivs som en fristad för kriminellt aktiva., Foto: Johan Nilsson/TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2024

Var tredje gängkriminell har haft kopplingar till näringslivet. Det visar en ny rapport gjord på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten är skriven av Amir Rostami, professor i kriminologi, och Hernan Mondani, docent i sociologi. I studien ingår 12 768 personer som polisen bedömer ingår i den organiserade brottsligheten i Sverige. Av dessa har 34 procent varit eller är engagerade i företag.

— Det är lätt att få intrycket att den organiserade brottligheten helt domineras av unga killars narkotikahandel i utsatta områden, men det är tydligt att kriminaliteten är mer omfattade och mer raffinerad. Den utförs många gånger i företagsform inom en mängd branscher och de negativa konsekvenserna blir i förlängningen systemhotande, säger Fredrik Erfelt, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på Stockholms Handelskammare.

Företagskopplingarna är starkast inom mc-gängen och maffialiknande organisationer. Många gängkriminella i dessa miljöer har dessutom arbetat i samhällskänsliga verksamheter och maffian utmärker sig särskilt med sitt politiska engagemang. Relativt många individer inom maffian har haft lokalpolitiska förtroendeuppdrag, vilket gör att de kan påverka samhället utifrån en unik position.

Koncentrerat till Stockholm

Rapporten visar även att gängkriminaliteten är som mest utbredd i Stockholmsregionen.

– Kriminaliteten söker sig till städernas stora ekonomier, men det är inte desto mindre allvarligt att Stockholm blivit ett getingbo av organiserade brottslingar. Det gör det svårare att starta och driva företag samt rubbar den sunda konkurrensen, säger Erfelt till TV4 Nyheterna och fortsätter:

– När en stor del av näringslivet spelar med egna regler och backas upp med våldskapital så drabbas svensk ekonomi mycket hårt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS