News55

Så kan vi lära oss att genomskåda bedragare

kan vi lära oss att genomslåda bedrägeri?
Kan man lära sig att genomskåda oärlig taktik och skydda sig själv mot bedrägerier? Daniel Simons och Christopher Chabris som skrivit Förd bakom ljuset menar att det hänger på fokusering. (Foto: Pixabay).
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Det är en fråga som inte har något enkelt svar. Bedragare har funnits länge, det kan tyckas som om internet fört med sig en ny våg av brottslighet, men i själva verket har kriminella med hjälp av digitala verktyg hittat en otroligt tacksam dörröppnare att enkelt hitta brottsoffer över hela världen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är vissa mer lättlurade än andra? Så kan det vara, men den klassiska bilden av brottsoffer behöver inte alls stämma in. Vi kommer till det lite senare i artikeln. 

Kan man lära sig att genomskåda oärlig taktik och skydda sig själv mot bedrägerier? Daniel Simons och Christopher Chabris som skrivit Förd bakom ljuset menar att det hänger på fokusering. Man kan alltså lära sig att bli uppmärksam på trick som man kanske inte i vanliga fall inte skulle tänka på, berättar det för Svd

En del av boken beskriver just sidor hos själva som gör att vi kan trilla dit och låta oss invaggas i luddiga förhoppningar. Rädsla och längtan är två av de vanligaste känsloyttringarna som bedragare spelar på.

Bedragare– ett samhällsproblem vi måste skydda oss emot

Vågen av bedrägerier mot äldre personer har byggt på deras osäkerhet i digitala verksyg och hantering av bankid liksom osäkerheten och rädslan att bli av med allt de lyckats spara. 

Bankerna har i samlad regi upprättat en hemsida med information om hur man kan skydda sig mot bankbedrägerier och vad man ska vara uppmärksam på. Framför allt uppmanas till eftertänksamhet och självrannsakan om en bedragare plötsligt ringer: Vänta lite, det stämmer ju inte att jag varit med i någon auktion eller handlat kryptovaluta genom företaget X.  

Den klassiska bedragaren målar upp ett skrämselscenario om att bankkontot blivit utsatt för intrång eller att du förlorat stora summor pengar som spenderats i ditt namn. Du uppmanas till omedelbara åtgätder genom att logga in på kontot med ditt bankid. Stoppa dig själv: Gör det inte.

ANNONS

Isande skrämsel på hög nivå

ANNONS

New York Times-Journalisten Charlotte Cowles brättar i The Cut om en mardrömsliknande erfarenhet – hur ett fem timmar långt samtal fick henne att begå sitt livs största misstag som hon bittert skulle ångra efteråt.

Det var strax efter lunch som hon tog emot ett samtal från en okänd person som utmålade sig som utredare på Amazon. Situationen var allvarlig. 

Han berättade att 22 bankkonton, nio fordon och fyra fastigheter var registrerade i hennes namn. Bankkontona var kopplade till mer  än tre miljoner dollar utomlands, mestadels till Jamaica och Irak. Visste hon något om detta? 

“Nej”, svarade hon. Kände hon till någon vid namn Stella Suk-Yee Kwong? “Jag tror inte det,” svarade hon. 

För en romantisk bedragare är brottsoffret vanligtvis en ensam person
Romantiska bedrägerier ser annorlunda ut. Den klassiska bilden av brottsoffer är ensamma personer som verkar öppna för nya kontakter. (Foto: Pexels)

Hon skulle arresteras

Mannen i andra änden textade journalisten ett foto av Stella Suk-Yee Kwongs legitimation, som han påstod ha hittats i en övergiven bil som hyrts i journalistens namn och som lämnats på södra gränsen till Texas med blod och droger i bagageutrymmet. 

Vidare påstod mannen att det fanns två arresteringsorder på henne och att han skulle försöka hjälpa henne ur knipan. Hon behövde bara tänka på två saker: Att följa instruktioner och att inte prata med någon annan om detta. Hennes man skulle med all sannolikhet också utredas. Hon skyddade honom genom att inte prata med honom.

ANNONS

Om hon inte följde instruktionerna kunde han inte hjälpa henne och då skulle hennes hem bli stormat av specialstyrkor från säkerhetspolisen.

Så blev en plötslig mardröm en bottenlös verklighet

Mannen informerade henne vidare att hennes bankkonton blivit frysta under obestämd tid, men det fanns ett sätt att rädda situationen: Hon skulle hämta ut 50 000 dollar från banken, lägga dem i en behållare med hennes personnummer och namn. 

En tjänsteman från FBI skulle lite senare svänga förbi och hämta pengarna. Sedan skulle en värdecheck på motsvarande belopp skickas till henne medan hennes pengar var i säkert förvar.

Hon skulle bara komma i håg en sak: Att inte titta på chauffören och tacka för hjälpen.

Kunde inte titta in genom bilrutorna

När bilen lite senare kom förbi hennes adress, tog hon hissen nio våningar, öppnade bildörren till baksätet på den SUV:n med svarta rutor som parkerat utanför hennes port, och placerade behållaren med pengarna i baksätet.

Under hela händelseförloppet hade hon och bedragaren haft en pågående konversation. Det tog fem timmar att bli av med en halv miljon kronor.

ANNONS

När bilen åkte i väg insåg hon att hon blivit lurad. Det var en överväldigande känsla. Hur kunde hon, ekonomisk journalist med egen kolumn i New York Times låta sig luras?

Faktum är att allt fler människor med utbildning blir offer för bedragare, vilket motsäger den typiska bilden som målas upp av brottsoffer.

Romantiska bedrägerier

Romantiska bedrägerier ser annorlunda ut. Den klassiska bilden av brottsoffer är ensamma personer som verkar öppna för nya kontakter. Personer med pengar.

I den här formen av lurendrejeri spelar bedragaren på personers längtan att hitta en kärleksrelation för att skapa en gemen vardag. Så kallade pig butchering scam bygger på en fabricerad kärleksrelation som verkar så pass trovärdig att offret är beredd att göra vad som helst för att relationen ska fungera. Oftast är det då pengar kommer in i bilden. Personen luras på pengar, liksom grisen slaktas, och bedragaren försvinner.

Läs också:

Så ödelägger ligor dina pensionsdrömmar

Ny satsning ska stoppa bedragare

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]