News55

Så ödelägger ligor dina pensionsdrömmar

Offret blev av med alla sina pensionsbesparingar
Offret som Wall Street Journal berättar om blev av med alla sina pensionsbesparingar, motsvarande drygt sju miljoner kronor. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Har ni hört talas om “pig butchery” scam? Grisen ska äta sig trind innan den slaktas. I stället för grisar handlar den här typen av bedrägeri om personer som blir lurade på stora summor pengar innan de dumpas. Det är ett globalt problem som växer och hela ligor är involverade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tänk dig att du har besparingar på några miljoner kronor för kunna njuta av pensionen utan att behöva vrida och vända på slantarna och därmed kunna fortsätta leva som om du hade en stadig lön. Tänk dig också att du skulle kunna bli av med all detta på några minuter genom att någon lurade dig.

Den här typen av bedrägerier sätter stopp för folks drömmar genom att lura dem att tro på lovande investeringar eller romantiska förhoppningar på någon ny spännande person plötsligt dyker upp i deras liv.

Den här typen av bedrägerier ödelägger folks liv
Den här typen av bedrägerier ödelägger folks liv och bedragarna drar sedan iväg med deras besparingar. Oftast ser de aldrig sina pengar igen. (Foto: Pixabay)

Hur ser brottsligheten ut?

Det handlar om organiserade ligor som ägnar sig åt den här typen av bedrägeri som kan omfatta trafficking av personer som tvingas utföra den här typen av brott under hot om våld eller värre om de inte ställer upp på ligorna.

Ligorna presenterar sig som “företag” som fyller upp kontorsfastigheter med personer som spelar olika roller för att locka brottsoffer och får dem på kroken för att slutligen lura dem på pengar.

De sitter bland annat i Dubai eller andra delar av Asien. En under-cover video på Youtube avslöjar en sådan liga där någon med livet som insats filmat en bedräglig verksamhet. De som utför bedrägerierna utger sig för att vara modeller eller andra intressanta personer för att locka sina offer. Noggrant följer de manuskript, precis som försäljare. 

En under-cover journalist avslöjade en av de kriminella ligorna
En undercover-journalist avslöjade en av de kriminella ligorna i Dubai som ägnar sig åt ekonomiska bedrägerier. (Foto: Pixabay)
ANNONS
ANNONS

Blev av med hela sin pensionsbesparing

Wallstreet Journal har i detalj återgett det relativt korta händelseförkoppet där en 75-årig amerikansk man lurades att investera stora summor pengar som sedan försvann. Med pengarna försvann kvinnan som utgett sig för att vara hans nya kärlek, en förmögen affärskvinna med rötter från Kina.

Det började på LinkedIn med att kvinnan gjorde en kontaktförfrågan och samtidigt komplementerade offrets profil som intressant. När det här utspelade sig kände han inte till den här typen av bedrägerier.

Hon lockade honom genom att skildra ett liv som han drömt om, men aldrig trott vara möjlig. Hon utgav sig för att bo i San Francisco där hon arbetade för en välbärgad farbror och mejlade över bilder på sig själv när hon provar märkeskläder, äter på fina restauranger och poserar bredvid sin lyxbil.

Han föll och öppnade upp om sig själv

Han berättade om sin ålder, om en blygsam pensionskassa och att han fortfarande arbetade heltid. Han berättade också att han bodde med sin partner sedan 40 år, men sa att de hade glidit isär. Hans privatliv blev den svaga punkten som bedragerskan skulle komma att spela på.

Hon verkade trovärdig och hennes kinesiska bakgrund gjorde intryck på mannen som lockades av kvinnans sätt att kommunicera; okonstlat och naturligt. Några sekunders telefonsamtal och ett ögonblicks kort videosamtal befäste hennes trovärdighet. Han var fast

Efter två dagar började bluffen. Den skulle pågå i en månad. 

ANNONS

Det tog en månad

Hon övertygade mannen först att investera 1500 dollar, motsvarande 15 000 kronor, i en handelsplattform; FX6, som hans farbror var delägare i. Detta skulle göras via en speciell app, Fuex, som var anknuten tilll ett registrerat företag i London. I dagsläget är företaget avregistrerat. London har av flera anledningar blivit mål för att registrerade bolag som har kunnat knytas till pengatvätt och skatteparadis. Det pågår fortfarande.

“Det finns så många webbplatser som denna att tillsynsmyndigheten inte hänger med. Dessa bedrägliga hemsidor är utformade att likna legitima handelsplattformar men utvecklas och kontrolleras av bedragare”, berättar Erin West, åklagare i Kalifornien.

“De överför pengar till ett globalt nätverk av skalbolag och det rör sig om miljarder och miljarder dollar som överförs på sätt som vi inte kan stoppa.”

Hur det slutade

Offret, som hade begränsade tekniska kunskaper investerade pengarna, men det stannade inte där. Med hjälp av kvinnans instruktioner vid bestämda tidpunkter övertalades han att investera mer. Först 15 000 dollar och sedan 25 000. Det ökade. Allt detta skedde i tron om att hon var pålitlig.

När summorna steg upp mot 300 000 dollar kände han visst tvivel. Banken varnade honom men han lyssnade inte. Slutligen skulle han också investera i ett gemensamt hus som kvinnan föreslog. Hon var ju trovärdig och kärleken från hennes sida äkta trots att de aldrig träffats. Så fel det blev. Slutligen blev han av med drygt 700 000 dollar. Det blev hans fall.

Påminner om den svenska bluffen

ANNONS

Den här typen av bedrägeri påminner om kriminella på Solkusten som lurar svenska pensionärer att avyttra hundratusentals kronor genom att skrämma upp dem att någon kommit åt deras bankkonton, eller annan skrämseltaktik.

Oavsett tillvägagångssätt delar de kriminella en sak: De har ingen medkänsla eller empati, inte heller förståelse för att de ödelägger människors liv. Samvete tycks överhuvudtaget inte existera. Hur har det kunnat bli så fel?

Rådet är: Skicka ALDRIG några pengar. Aldrig.

Läs också:

Ord och inga visor: “Bankerna måste ta mer ansvar”

Dags att lura bedragarna   så gör du

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS